Koulukelauksia: Juha Hurme janosi oppia

Juha Hurme oli kiltti ja opiskelusta innostunut koululainen. Pärjääminen kestävyysurheilussa toi tovereiden silmissä uskottavuutta.

Paimion Veikkarin koulussa opintiensä aloittaneen Juha Hurmeen koulumatka oli lyhyt.

Kun oikaisi keittolan halki, matkaa kertyi kymmenen metriä. Kahden opettajan viisilapsinen perhe asui koulussa.

– Joskus kävelin metsässä kilometrin lenkin tai hiihdin, jotta minullakin olisi ollut koulumatka.

 

Hurmeen perheen lapset eivät saaneet koulussa vanhemmiltaan erityiskohtelua. Ajan tavan mukaan pieni Juha teititteli oppitunneilla vanhempiaan. Kun koulupäivä päättyi, sai taas sanoa äiti ja isä.

Juha oli niin sanottu hyvä oppilas. Hän janosi oppia.

– En ollut kirkonkylän yhteiskoulussa takarivin suupaltteja. Kompensoin kiltteyttäni keskittymällä kestävyysurheiluun. Pärjäsin ja sain kunnioitusta sitä kautta.

 

Lukiovuosilta Juhan mieleen on jäänyt erityisesti fysiikanopettaja Ville, joka avasi ovet luonnontieteiden maailmaan. Hän ei puhunut vain kaavoista, vaan selitti ilmiöitä, veti yhteyksiä fysiikasta kemiaan ja biologiaankin.

Lukion jälkeen Juha lähti opiskelemaan biokemiaa, matematiikkaa ja biologiaa Turun yliopistoon. Aiheet kiinnostivat, mutta eivät tuntuneet omilta. Tutkinto jäi kesken. Myöhemmin Juha aloitti taidekasvatuksen opinnot Jyväskylän yliopistossa.

– Valitsisin yhä aivan samoin. Kaikkien pitäisi opiskella sekä luonnontieteitä että humanistisia aineita. Tietämättömyys luonnontieteistä on varmasti yksi syy siihen, miksi maailma on nyt tässä jamassa.

 

Suomalaiseen nykykouluun Juha on tyytyväinen. Diktaattorina hän lohkaisisi budjetista nykyistä suuremman osan koulutukseen ja sivistykseen.

Juha Hurme

  • 60-vuotias teatteriohjaaja ja kirjailija.
  • Mukana 3.–6.-luokkalaisille tarkoitetussa Valekalevalakisassa. Siinä koululaiset pääsevät luomaan tarinoita, sarjakuvia tai vaikkapa videoita Kalevalan hahmoista. Parhaat kerätään syksyllä 2020 julkaistavaan kirjaan.

valekalevala.fi