Hyvinvointia yt-neuvotteluihin – järkeä vai utopiaa?

Joensuun kaupunki lähti mukaan OAJ:n työhyvinvointihaasteeseen, vaikka samaan aikaan kaupungissa aloitellaan koko henkilöstöä koskevia yt-neuvotteluja.

Siis mitä? Tarjoaako työnantaja kädestään henkilöstölle naminamia samalla, kun jalka valmistautuu potkuihin? Joensuun kuuden miljoonan euron säästötarve tarkoittaa, että irtisanomisilta tuskin vältytään.

OAJ:n aktiiveilta kantautuneen tiedon mukaan joitakin työnantajia on kieltäytynyt OAJ:n haasteesta juuri yt-neuvottelujen vuoksi. Joensuussa asia ajateltiin toisin.

– Ehdottomasti lähdemme haasteeseen, ja mukaan otetaan koko kaupungin organisaatio, Joensuun henkilöstöjohtaja Sari Lempiäinen sanoo.

 

Lempiäinen tietää, että vaikeassa tilanteessa työhyvinvointiasiat vain korostuvat.

– Tarvitaan työrauhaa, turvallisuutta ja uskoa, että yhdessä pärjäämme.

Hän toivoo, että Joensuu saa konkreettisia ideoita muilta haasteessa mukana olevilta organisaatioilta. Samalla Joensuulla on tarjota muille omia oivalluksiaaan.

Lempiäisen mukaan kaupunki on tehnyt lukuisia tekoja sen eteen, että ihmiset viihtyvät työssään. Työhyvinvointikyselyn tulokset ovat parantuneet ja kustannuksetkin ovat laskeneet.

– Joskus työhyvinvoinnista puhutaan kulunein termein. Mielestäni työhyvinvointi edellyttää konkreettisia toimia, vaikka pieniäkin tekoja, jotka näkyvät jokapäiväisessä työssä.

Avoimuus on Joensuussa sitä, että yt-neuvotteluihin liittyvät tiedot menevät aina ensin henkilöstölle ja vasta sitten esimerkiksi tiedotusvälineille.

– Tietyssä mielessä kyse on myös tyylipisteistä: että haastava ja ikävä asia yritetään hoitaa mahdollisimman inhimillisesti. Emme halua, että näistä asioista päätetään suljettujen ovien takana, ja että niistä saadaan tieto Karjalaisesta.

Lempiäisen mukaan kaupunki onkin saanut hyvää palautetta avoimuudesta ja arkijärkisyydestä.

Lue samasta aiheesta