Valtion sopimus tuo palkankorotuksia kaikille

Valtion sopimukseen sisältyy kaksi yleiskorotusta, kerta- ja virastoerä sekä työehtojen parannuksia. Palkat nousevat noin 6 prosenttia.

Valtion sopimuksessa työskentelevät OAJ:n jäsenet saavat toukokuun alussa yleiskorotuksen, jonka suuruus on 3,5 prosenttia. Tänä keväänä huhtikuussa maksetaan myös kertaerä, joka on 12,2 prosenttia kuukausipalkasta tai vähintään 500 euroa.

Toinen yleiskorotus tulee maksuun maaliskuun alussa 2024. Sen suuruus on 2 prosenttia. Maaliskuun alusta 2024 sovitaan paikallisesti myös 0,5 prosentin virastoerästä.

Valtion uusi virka- ja työehtosopimus on voimassa 1.3.2023–28.2.2025.

 

OAJ:n ja neuvottelujärjestö Jukon puheenjohtaja Katarina Murto pitää hyvänä sitä, että sopimusratkaisuun päästiin neuvotteluteitse. Hänen mukaansa sopimuksen kokonaisuus on kohtuullinen, koska se sisältää myös tekstiparannuksia.

Kesällä synnyttävien asema paranee ja palkallinen perhevapaa pitenee. Kesällä synnyttävien korvaus maksetaan sairauspäivärahan suuruisena myös silloin, kun raskausrahakausi osuu opettajan laskennallisen loman ajalle.

Palkallinen perhevapaa pitenee 18 arkipäivästä 32 arkipäivään. Etuus on vastaava kuin kunta-alalla. Tilapäinen hoitovapaa laajenee, ja tulevaisuudessa siihen on oikeus kunnes lapsi täyttää 12 vuotta.

Valtion palkansaajia on kaikkiaan 78 000. OAJ:n jäseniä valtion sopimuksessa on noin 500. Jäsenet työskentelevät muun muassa Valteri-kouluissa, kielikouluissa, Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa, Pelastusopistossa sekä THL:n alaisissa koulukodeissa.

 

Yliopistolaisten palkoista ei vielä ollut päästy sopuun tämän lehden mennessä painoon. Neuvottelut olivat jatkumassa 1.3.

Jukon edustamien akavalaisten liittojen jäsenet työskentelevät yliopistoissa muun muassa tutkimuksen, opetuksen ja hallinnon sekä johdon tehtävissä.

Myös kunta-alalla neuvottelut verrokkialojen palkankorotusten vaikutuksesta jatkuivat 1.3. Kunta-alalla neuvotellaan siitä, miten yksityisten verrokkialojen kustannusvaikutukset heijastuvat kuntien ja hyvinvointialueiden sopimuskorotuksiin vuosina 2023 ja 2024.