Tekeekö kiire opettajasta varkaan? Mitä saa kopioida ja mitä ei?

Opettajat tuntevat tekijänoikeudet aiempaa paremmin. Luvattomaan kopiointiin voidaan kuitenkin sortua kiireessä tai säästösyistä, Kopioston lisensointipäällikkö Kirsi Salmela sanoo.

Helsingin Sanomien syyskuinen juttu otsikoitiin: ”Piratismi on arkipäivää suomalaiskouluissa”. Onko asia todella näin?

Otsikko oli melko vahva, piratismin käsite voidaan ymmärtää niin monella tavalla. On laajaa luvatonta tekijänoikeuden suojaamien teosten kopioimista ja jakamista ja sitten taas hyvin monenlaista huolimattomuutta ja tietämättömyyttä, jota kouluissa kieltämättä yhä on.

 

Tietävätkö opettajat tekijänoikeuksista?

Viimeisimmässä selvityksessämme ongelmaksi nousi ajan puute, kun aiemmin opettajat olivat sitä mieltä, että heiltä puuttuu tietoa. Siinä on mielestäni tärkeä muutos. Tietopuoli on kehittynyt ja tietoa on saatavilla. Kuitenkin opettajat ajattelevat yleisesti, että ”tilanteet tulevat”, eikä heillä ole kiireen takia aikaa etsiä materiaaleja tai tarkistaa niiden luvallisuutta.

 

HS:n jutun mukaan tekijänoikeuksia poljetaan myös säästösyistä. Onko se yleistä?

Jos opetukseen tarvitaan oppikirjat, niin kyllä koulutuksen järjestäjän on hankittava ne. Tässä on varmasti valtavasti kunta- ja koulukohtaista vaihtelua, mutta valitettavasti meidänkin tietoomme tulee luvatonta harjoituskirjojen kopiointia siksi, että näitä kirjoja ei ole kouluun hankittu.

 

Kerrataan nyt vielä. Voiko opetuksessa näyttää videoita Youtubesta tai Yle Areenasta?

Opetushallituksen luvalla Yle Areenan ja Elävän arkiston kotimaisia ohjelmia saa esittää mutta ei tallentaa. Poikkeuksena ovat elokuvateatteri- tai videolevityksessä olevat elokuvat, joiden näyttämistä lupa ei kata. Youtube-videoiden esittämiseen ei lähtökohtaisesti ole lupaa, mutta tekijänoikeuden haltija on voinut antaa luvan esimerkiksi Creative Commons -lisenssillä.

 

HS:n jutussa pari opettajaa kertoi rikkovansa tekijänoikeuksia tahallaan. Kuulostaako tutulta?

Tietojemme mukaan opettajat ottavat tekijänoikeudet vakavasti. He haluavat omalla esimerkillään opettaa ja kunnioittaa niitä. Jos tiedonpuutetta tai epävarmuutta on, meidän tehtävämme on kouluttaa ja tuottaa tietoa helposti saataville. Suosittelen Kopiraittila.fi-verkkosivuamme, josta löytyy opettajan tarvitsema tiedot ja myös pelillisiä opetusmateriaaleja.