Kaisu Soukkala-Hekkala:
”Opettajien yhteisöllisyyteen pitää satsata”
Kun lähdimme OAJ:n Kainuun alueyhdistyksessä valmistelemaan opettajien alueellista työhyvinvointipäivää, yksi tavoitteemme oli vahvistaa opettajien yhteisöllisyyttä korona-ajan koettelemusten jälkeen.
Halusimme tehdä työhyvinvointia tukevan tapahtuman: tarjota opettajille vapaa-ajan foorumin, jossa he voivat tavata, keskustella ja tehdä asioita yhdessä. Se virittää yhdessä tekemistä myös työpaikoille.
Tapahtumaa valmisteltiin reilu vuosi. Työryhmältä tuli paljon ideoita, ja tapahtumaa järjestettiin hyvällä draivilla.
Korona siirsi tapahtumaa kerran, mutta siitäkin selvittiin. Tapahtumassa oli lopulta 36 opettajien työhön ja hyvinvointiin liittyvää työpajaa.
Lokakuiseen Vähän häävimpi päivä -tapahtumaan osallistui noin 450 alueen 1 200:sta OAJ:n jäsenestä. Ilahduttavaa on, että opettajia osallistui Kainuun jokaisesta kunnasta ja kaikilta koulutusasteilta.
Kiertäessäni pajoissa näin, miten eri koulutusasteiden opettajat juttelivat innoissaan, mitä olivat taidetyöpajassa yhdessä luoneet. Siihen kiteytyi oma toiveeni aidoista kohtaamisista ja niiden tuomasta hyvästä olosta.
Tämä oli kolmas kerta, kun alueellinen työhyvinvointitapahtuma järjestettiin. Osallistujilta on kysytty ideoita jatkoa varten. Uskon, että perinne jatkuu.
Arkityössäni toimin Kajaanin kaupungin kokoaikaisena työsuojeluvaltuutettuna. Valtakunnallisesti verrattuna opettajien työhyvinvointi on alueellamme vähintään keskitasolla.
Usein opettajan työn haasteet liittyvät sisäilma-asioihin, psyykkiseen kuormittuneisuuteen, lasten ja nuorten väkivaltatilanteisiin tai haastaviin tilanteisiin huoltajien kanssa.
Näen, että tulevaisuudessa työhyvinvointi on yhä enemmän työntekijän yksilöllisiin tarpeisiin vastaamista. Kannustan esihenkilöitä keskustelemaan työkykyä tukevista vaihtoehdoista opettajien kanssa matalalla kynnyksellä.
Vesa Kemppainen:
”Kollegoita on hyvä tavata välillä vapaallakin”
Lähden rentoutumiseen ja vapaa-aikaan liittyviin OAJ:n paikallisiin tapahtumiin aina, kun aikataulut antavat myöten. Olen tainnut olla mukana kaikissa alueellisissa työhyvinvointipäivissä.
Pidin siitä, että Vähän häävimpi päivä -tapahtumassa sai itse vaikuttaa päivän kulkuun ja siitä, että tekemisvaihtoehtoja oli paljon. Itse valitsin omiin harrastuksiin liittyviä juttuja: pääsin jujulle suksien voitelusta ja kävin kokeilemassa golfsimulaattoria.
Ajattelen, että kun vapaa-aika ja työ ovat hyvässä suhteessa, ne tukevat toisiaan. Tämä tapahtuma oli ikään kuin niiden välimaastossa. Työtovereita on hyvä nähdä välillä vapaallakin.
Vaikka tapahtuma oli yhtä tykitystä iltaan asti, tunnelma oli vapautunut, tarjoilut valtavan hyvät ja aikataulu leppoisa. Oli myös luppoaikaa, jolloin ehti vaihtaa kuulumisia kollegoiden kanssa. Ruoka- ja kahvipöydissä tulee rupateltua kaikkea mielenkiintoista.
Olen opettajana Kajaanissa ja vaimo Hyrynsalmella, joten tämä oli meille yhteinen tilaisuus. Oli mukavaa tavata hänenkin kollegoitaan.
Illalla soitti bändi. Siihen oli mukava päättää vähän häävimpi päivä. Toivon, että tämä tapahtuma pysyy OAJ Kainuun ohjelmistossa.
OAJ:n alueellinen ja paikallinen toiminta täällä meillä on aktiivista ja monipuolista. Vaikea keksiä, mitä pitäisi olla lisää, pikemminkin on runsaudenpulaa. Täytyy antaa kiitosta järjestäjille, että he jaksavat. Varmaan pitäisi itsekin uhrautua joskus.
Olen opettanut Kainuun ammattiopistossa vuodesta 1997. Työhyvinvointiasiat ovat meillä oman kokemukseni mukaan kohdillaan. Työyhteisömme toimii ja kollegat kannattelevat.
Toki työyhteisön keskusteluilmapiirin pitää olla avoin ja ikävämmätkin asiat käsitellä heti, kun niiden aika on. Näin ne eivät jää häilymään taustalle. ○
Kumppanukset-juttusarjassa ystävät tai yhteistyökumppanit kertovat toisistaan ja siitä, mikä heitä yhdistää.