Sateenkaariopettajat: Yhdenvertaisuustyö lankeaa liian usein vähemmistöön kuuluville

Vähemmistöstressi ja häirintä näkyvät monen sateenkaariopettajan työssä. Vuosi sitten opet löysivät toisensa Facebookissa ja perustivat yhdistyksen yhteiselle asialle.

”Monella sateenkaariopettajalla on ahdistavia kokemuksia työstä. Vakavimmillaan oppilas on uhannut tappaa opettajansa.

Yhdistyksemme perustettiin vertaistuen tarpeeseen. Osa vähemmistöön kuuluvista on jatkuvasti tietoinen siitä, että saattaa tulla kiusatuksi, syrjityksi tai paljastetuksi homoksi. Se aiheuttaa vähemmistöstressiä.

 

Syksyllä 2022 ihmettelin, eivätkö sateenkaariopettajat ole järjestäytyneet. Tuttuni vastasi Facebook-julkaisuuni, että perustetaan yhdistys. Perustimme Facebook-sivun ja kyselimme kiinnostusta yhdistykselle.

Perustamiskokouksen pidimme tammikuussa 2023. Paikalle tuli muistaakseni 24 ihmistä.

Nyt meillä on Facebookissa 488 seuraajaa ja yhdistyksessä 147 jäsentä.

 

Olemme luoneet sisäisen keskustelukanavan, järjestäneet luennon ja osallistuneet Prideen. Lisäksi olemme kokoontuneet vertaistapaamisiin.

Moniin tilaisuuksiimme voi osallistua etänä.

Psykoterapeutin pitämän vähemmistöstressiluennon ahaa-elämys minulle oli, että osa meistä kompensoi erilaisuuttaan ylisuorittamalla: olemalla erityisen hyvä tai kiva opettaja tai työyhteisön jäsen, jotta ei tulisi syrjityksi.

Viime vuonna marssimme ensimmäistä kertaa opettajina Pridessa. Se oli liikuttavaa ja tuntui merkitykselliseltä. Huusimme kasvurauhaa ja kyltissä luki Kyllä ope tajuu.

Marssia seuranneiden ilmeistä näki liikutuksen. Ehkä he ajattelivat, että voi kun olisin koulussa tiennyt open olevan mun puolella.

Kesällä olemme mukana ainakin Helsingin ja Sodankylän Pride- tapahtumissa.

 

Kouluissa kuulee paljon homofobista puhetta, ja koulujen rakenteissa on paljon parannettavaa. On tapauksia, joissa sateenkaariopettaja on puuttunut häirintään mutta jäänyt ilman työyhteisön tukea.

Teemme yhdessä Setan kanssa työkalupakkia häirintätilanteissa toimimiseen. Ohjeistus on tarkoitettu koulujen henkilöstölle ja opettajien esihenkilöille.

 

Usein kouluissa yhdenvertaisuustyö lankeaa opettajille, jotka kuuluvat vähemmistöön. Se on raskasta, koska häirintä loukkaa meitä henkilökohtaisesti.

Yksi tärkeä viestimme on, että jonkun muun kuin vähemmistöön kuuluvan pitäisi puuttua häirintään.

Opetussuunnitelma määrittelee, että yhdenvertaisuus on kaikkien asia. Koulun turvallisuus hyödyttää kaikkia.

 

Sateenkaariopettajien toiminnasta kertoi yhdistyksen puheenjohtaja Iina Grym.