Mun juttu: Voitot ja tappiot koetaan yhdessä

Lentopallo on tuonut Tuula Lindholmin elämään rakkauden, perheen ja laajan ystäväverkoston. Kansainväliset turnaukset ovat auttaneet huomaamaan, miten samanlaisia me ihmiset kulttuurieroista huolimatta olemme.

Tuula Lindholm muistaa edelleen sen hyväksytyksi tulemisen tunteen, jota hän sai kokea lukioikäisenä lentopalloporukoissa pelaajana, lipunmyyjänä ja muissa talkootehtävissä.

Oma pituus oli 179-senttiselle, kehostaan epävarmalle teinille arka paikka, ja siitä kuuli usein kuittailua. Mutta lentopallokuvioissa kaikki olivat pitkiä ja tanssittajiakin löytyi pelien jälkeen illanvietoissa.

– Itsetunto kasvoi ja ryhti suoristui. Lentopalloperheessä kuuluin tiimiin ja yhteisöön, Etelä-Savon ammattiopistossa liikunnanopettajana ja opiskelijatoiminnan ohjaajana työskentelevä Lindholm kertoo.

Peliura vei Lindholmin Pieksämäeltä ensin Jyväskylään suomenmestaruussarjaan ja sieltä naisten lentopallomaajoukkueeseen. SM-uran jälkeen hän on jatkanut pelaamista alemmissa sarjoissa ja masters-sarjoissa.

 

Lentopallo ja beach volley ovat tuoneet Lindholmin elämää rakkauden, perheen ja laajan ystäväverkoston.

Rakkaus syttyi Pieksämäen urheilutalolla, jossa Lindholm kävi välillä miesten harjoituksissa. Joukkueessa oli toinenkin kolmekymppinen sinkku, ja kaikki natsasi nopeasti yhteen. Pariskunnalle syntyi viisi lasta.

– Olimme tavallaan oma joukkue, ja neljä poikaa olivat keskenään pelipareja beach volleyssä. Tyttöäni valmensin itse pitkään.

– En olisi voinut ajatellakaan itselleni mitään yksilölajia. Joukkueessa jaetaan voitot ja tappiot, ilot ja surut.

Beach-ystävät olivat tuki Lindholmille ja turva myös avioerossa.

– Olen selvinnyt elämän kolhuista naisten tukiverkoston ansiosta.

 

Lentopallon rinnalla nuorten hyvinvointi on ollut Lindholmin elämässä punainen lanka. Hän opiskeli ensin nuoriso-ohjaajaksi ja liikunnanohjaajaksi ja siirtyi pedagogisten opintojen jälkeen opettamaan nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi opiskelevia.

Myöhemmin Lindholm pätevöityi vielä liikunnanopettajaksi, opinto-ohjaajaksi ja erityisopettajaksi. Nykyisin hän opettaa liikuntaa Etelä-Savon ammattiopiston Pieksämäellä opiskeleville ryhmille sekä toimii opiskelijatoiminnan ohjaajana ja kansainvälisistä asioista vastaavana.

– Liikuntatunneilla on paljon nuoria miehiä tekniikan alalta. Pelaan heidän kanssaan jalista ja säbää ja saan siitä itsekin virtaa. Ala ei ole ollut väärä, kun olen jaksanut tehdä tätä työtä eläkeikään asti.

 

Kansainvälisissä turnauksissa Lindholm on huomannut, miten sama laji yhdistää eri kulttuureista tulevia.

– Yhteinen kieli on hymy, ystävälliset sanat ja teot.

Lindholm kertoo kannustavansa nuoria kansainvälisiin työharjoitteluihin ja opiston henkilöstöä henkilöstövaihtoihin. Ne avartavat maailmankuvaa.

Lentopallon kautta Tuula Lindholmin elämään tuli myös nykyinen kumppani. Katseet kohtasivat turnauksessa, ja kirjeet alkoivat kulkea Pieksämäen ja Göteborgin välillä. Ensimmäiset treffit sovittiin Tampereelle.

– Vein Andersin katsomaan omien poikieni lentopallopeliä ja kävimme Semmareiden konsertissa. Siitä asti olemme pitäneet yhtä.

Puolisonsa kanssa Lindholm pelaa beach volleyn sekasarjassa. Vuonna 2017 tuli voitto oman ikäluokan sarjassa Uudessa-Seelannissa World Masters Game -kisoissa.

– Luotamme toisiimme ja peli menee yhteen. Kun kentällä on vain kaksi, se on herkkä tilanne. Pelaaminen on meille kuin tanssia.

 

Tuula Lindholm

  • Liikunnanopettaja, opiskelijatoiminnan ohjaaja ja kansainvälisten asioiden vastaava Etelä-Savon ammattiopistossa Pieksämäellä. 64-vuotias.
  • Harrastuksena lentopallo ja beach volley sekä muu liikunta, sienestys, marjastus, laulaminen ja konsertit.