Meidän porukka: Henkilöstö perusti oman äänitorven koronahuolille

Useilla paikkakunnilla toimiva ammattioppilaitos Axxell ottaa koronatoimissaan huomioon henkilöstön toiveet. Terveisiä kentältä välittää opettajien perustama epävirallinen koronanyrkki.

Pääseekö opettajien ääni kuuluviin?

Tätä kysymystä pohtivat ammattioppilaitos Axxellin työsuojeluvaltuutetut vuosi sitten maaliskuussa. Henkilöstö oli juuri saanut kuulla, että oppilaitoksen virallinen koronatyöryhmä koostuisi vain työnantajan edustajista.

Työsuojeluvaltuutetut päättivät perustaa oman epävirallisen koronanyrkin ja kutsua mukaan työsuojelupäällikkö Timo Laurilan.

Koronakriisin alussa ryhmä kokoontui etäyhteyksien välityksellä viikoittain. Jokaisesta tapaamisesta lähti tiivis muistio varsinaiselle koronatyöryhmälle.

– Tavoitteenamme oli avoin keskustelu ja rakentava dialogi eri toimijoiden välillä, jotta yhdessä löydämme ratkaisuja uudessa ja oudossa, pelottavassakin työtilanteessa, kertoo työsuojeluvaltuutettu Vappu Heikkinen, joka opettaa kaupan ja matkailun alaa Karjaalla.

 

Timo Laurilan mielestä tiedon välittyminen henkilöstöltä on kokonaiskuvan kannalta hyvin tärkeää.

– Olemme kaikki pelaajia samalla kentällä.

Vappu Heikkisen mukaan yhteistyö on saatu toimimaan hyvin.

– Työsuojeluasioissa ei useinkaan ole yhtä ainoaa oikeaa vastausta, jonka voisi tilata jostain. Asioita täytyy suunnitella ja rakentaa yhdessä.

Laurila kertoo, että oppilaitos pyrkii reagoi- maan henkilöstön viesteihin mahdollisimman nopeasti.

Koronavuoden aikana axxellilaisia ovat huolestuttaneet isot ryhmäkoot ja se, etteivät kaikki opiskelijat käytä maskia oppituntien tauoilla.

Jokainen Axxellin opiskelija on etäopetuksessa ainakin maaliskuun loppuun. Sulkutilan päätyttyä voidaan ottaa tarvittaessa käyttöön opettajien aloitteesta suunniteltu malli, jossa opetus tapahtuu pääosin etänä mutta tietyt asiat voidaan opettaa kasvotusten pienryhmissä.

 

Etäopetukseen siirryttäessä työsuojeluvaltuutetut pyysivät, että työnantaja päivittäisi henkilöstön vakuutukset kattamaan myös kotona työskentelyn. Asia järjestyi nopeasti.

Ergonomiakeskustelu puolestaan johti siihen, että opettajat saivat kannettaville tietokoneilleen pöydälle laitettavat telineet.

OAJ:n Uudenmaan alueyhdistyksen työsuojeluverkostosta Vappu Heikkinen toi työyhteisöön riskikartoituksen mallin, joka muokattiin yhdessä omiin tarkoituksiin sopivaksi. Oppilaitos varautui syyslukukauden aloitukseen esimerkiksi tekemällä uusille opettajille ohjevideoita koronatoimista ja turvallisuuskävelyistä.

Ruoka- ja palvelualaa opettava työsuojeluvaltuutettu Anders Fagerlund Paraisilta kokee, että oppilaitoksen varautumistoimet ovat nyt paremmalla tolalla kuin koronakriisin alussa. Hän kiittelee myös yhteishenkeä, jota työsuojeluvaltuutettujen Teams-tapaamiset pitävät yllä.

– Ne ovat kuin lääkettä yksinäisyyteen. Minusta on erittäin tärkeää kuulla, mitä muissa yksiköissä tapahtuu.

Vappu Heikkinen uskoo, että koronapandemiassa tehty yhteistyö antaa kelpo pohjan tulevaisuuden uhkiin varautumiseen.

– Luulen, että työsuojelun merkitys on kirkastunut meille kaikille. Isoin oppi on, että meitä kaikkia tarvitaan.

 

Axxellin koronayhteistyö

  • Axxell on yksityinen ammattioppilaitos, joka toimii kahdeksalla paikkakunnalla. Opetuskieliä ovat ruotsi ja suomi.
  • Oppilaitoksen epävirallisen koronatyöryhmän muodostavat yhdeksän työsuojeluvaltuutettua ja työsuojelupäällikkö.
  • Ryhmä kokoontuu etäyhteyden välityksellä. Ideana on tukea kollegoja, vaihtaa kokemuksia hyvistä käytännöistä ja välittää henkilöstön terveisiä oppilaitoksen johdolle.