Kaikilla tuntiopettajilla ei ole välineitä etäopetukseen

Mari Keiturin mielestä joidenkin opistojen kangertelu etäopetukseen siirtymisessä toi jälleen esiin tuntiopettajien heikon aseman.

Kun oppilaitokset lakkauttivat lähiopetustaan koronakriisin alussa, jotkut kansalaisopistot eväsivät tuntiopettajilta mahdollisuuden järjestää etäopetusta. Näin tapahtui esimerkiksi lahtelaisessa Wellamo-opistossa, jossa Mari Keituri on opettanut tuntiopettajana kädentaitoaineita 20 vuotta.

– Opistossamme todettiin, ettei etäopetus koske tuntiopettajia, ja meitä pyydettiin ilmoittautumaan työvoimatoimistoon. Myöhemmin myös meitä pyydettiin aloittamaan etäopetus, mutta yli viikon epätietoisuuden jälkeen kaikki eivät enää halunneet, Keituri kertoo.

Myös hän luopui etäopetuksesta, koska esimerkiksi kuvataidekurssi kehitysvammaisille ei olisi etänä onnistunutkaan. Keiturin mielestä etäopetus taipuu kuitenkin moneen kurssiin, kun välineet ja tuki järjestyvät.

 

Keituri vaikuttaa Aikuisopettajien liiton Akolin hallituksessa, jossa seurataan koko kansalaisopistokentän tilannetta. Päijät-Hämeen aikuisopettajien puheenjohtajana hän on jututtanut seutunsa opettajia ja löytänyt myös esimerkkejä hyvästä työnantajapolitiikasta.

Esimerkiksi Heinolan kansalaisopistossa oli alusta asti selvää, ettei toimintaa keskeytetä ja tuntiopettajillekin taataan palkanmaksu. Osassa opistoja tuntiopettajille on myös osoitettu korvaavaa työtä, jos heidän oppiaineensa opetusta ei ole voitu järjestää verkossa.

Eri aineiden tuntiopettajat kohtaavat erilaisia vaatimuksia. Kielitunteja ja jumppaa on helppo striimata. Sen sijaan vaikkapa lyijylasitöiden opetuksen työvälineet ja turvalliset työtilat ovat opistolla.

– Jotkut tuntiopettajat ovat heittäneet hanskat tiskiin, koska etäopetukseen siirtyminen vaatii valtavasti lisätyötä, jota heille ei korvata. Heillä ei ole myöskään käytössä työnantajien laitteita, ja koulutuksiin osallistuminen tapahtuu omalla ajalla ja rahalla.

 

Kansalaisopistojen liiton kyselyn mukaan noin kolme neljästä opistosta on siirtämässä osan opetuksesta verkkoon. Kaikissa pienissä opistoissa ei ole samanlaista etäopetuksen osaamista ja laitteita kuin isoissa opistoissa.

Suomen 178 kansalaisopistossa työskentelee vuosittain 20 000–30 000 määräaikaista tuntiopettajaa.