Hupsista, uskallanko julkaista tämän kuvan?

Kuvien tekijänoikeudet askarruttavat opettajia. OAJ:n lakimies Ira Hietanen-Tanskanen antaa muutaman neuvon: tarkista, onko oppilaitoksessasi kopiointilupa, mainitse tekijä ja lähde – ja jätä kuva käyttämättä, jos olet epävarma oikeuksista.

– Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että muuhun kuin yksityiskäyttöön tarvitsee teoksen luojalta luvan. Verkossa on paljon kuvia, mutta se, että tekijä on julkaissut kuvat netissä, ei tarkoita niiden olevan vapaasti käytettävissä.

 

EU-tuomioistuin antoi hiljattain kuvien uudelleen julkaisemista koskevan ratkaisun. Se ei muuta nykykäytäntöä.

Useimmissa oppilaitoksissa on digilupa, jolla opettaja saa kopioida verkosta aineistoja, skannata osia painetuista julkaisuista, välittää aineistoja opetusryhmälle suljetussa verkossa ja tehdä tallenteita etäopetusta varten. Digiluvan ehtoihin kannattaa tutustua, jotta tietää tarkemmin, minkä kaiken lupa mahdollistaa.

Digiluvalla ja avoimesti lisensoiduilla kuvilla pääsee jo pitkälle.

Hietanen-Tanskanen kehottaa opettajia tarkistamaan, onko työpaikalla ohjeistusta sähköisen materiaalin tekemiseen ja käyttöön. Lupaa saa käyttää vain opetuksessa ja kuvia julkaista vain suljetussa oppimisympäristössä.

− Digiluvalla ja avoimesti lisensoiduilla kuvilla pääsee jo pitkälle.

 

Hietanen-Tanskanen muistuttaa, että verkosta löytyy paljon vapaasti käytettävissä olevaa materiaalia, mutta kaikki verkossa julkaistu ei suinkaan ole vapaasti hyödynnettävissä.

– Aina voi kysyä lupaa ja aina kannattaa mainita tekijä ja lähde.

Vanhoja, ennen vuotta 1966 julkaistuja kuvia saa käyttää vapaasti, koska niiden suoja-aika on päättynyt. Lisäksi sellaisia kuvia, jotka eivät ylitä teoskynnystä, esimerkiksi selittäviä piirroksia, voi hyödyntää vapaasti.

OAJ kouluttaa jäseniään tekijänoikeusasioissa, ja Ira Hietanen-Tanskanen vastaa mielellään lisäkysymyksiin.

 

Mikä EU-tuomioistuimen ratkaisu lopulta oli? Tuomioistuin totesi, että verkkosivustolla valokuvaajan luvalla ollutta kuvaa ei saanut ilman valokuvaajan antamaa lupaa julkaista toisella sivustolla.

Erään saksalaisen koulun oppilas oli käyttänyt kouluesitelmässään valokuvaa, joka oli vapaasti saatavilla internetsivustolla. Koulu oli tämän jälkeen julkaissut oppilaan esitelmän omilla verkkosivuillaan.

 

Opetushallitus on hankkinut Kopioston kopiointiluvan esi- ja perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja maksuttomaan ammatilliseen tutkintoon johtavaan koulutukseen. Myös korkeakoulut ja muut koulutuksen järjestäjät ovat hankkineet kopiointiluvan Kopiostosta.