Katarina Kattelus: Pysäytetään härdelli

Päivä ennen Educaa U:n muotoisen pöydän ääressä istuu 15 henkilöä. Kännykät on kielletty, tietokoneet pannassa.

Seuraavat kolme tuntia keskitytään käsittelemään yhteistä ongelmaa, jossa erimielisyys asioissa on johtanut ristiriitoihin ihmisten välillä. Toisten kommentoiminen on kielletty, jokaisella on esitettyyn kysymykseen vain yksi vastausvuoro, muun ajan keskitytään kuuntelemaan toisten sanomaa.

Miten selviänkään tuon ajan vilkaisematta puhelinta, johon tulee aivan varmasti juuri tuona aikana tärkeitä viestejä?

Aika kuluu kuitenkin kuin siivillä ja olo yhteisen intensiivisen läsnäolon jälkeen on häkellyttävä. Olo on toiveikas, kyllä tämä tästä.

Olo on toiveikas, kyllä tämä tästä.

Läsnäolon eetos toistuu Educa-messuilla, jossa kuulen puhuttelevia sanoja eri esiintyjien puheenvuoroissa.

“Kilpailukyvyn suhteen touhottamisella pärjätään vähemmän, sivistyksellä pärjätään. Riskinä on, että luodaan yhteiskunta, jossa olemme tehokkaita tekemään jotakin, mitä kukaan ei tarvitse.”

Moni puhuja nostaa esille suomalaisten vahvuuksia. Olemme suhteellisen samanmielinen kansa ja kykenemme elämään olosuhteiden armoilla. Onnellisuutemme ei ole hetkellisiä pirskahduksia vaan pohjalla oleva tunnetila. Nämä kaikki tuovat yhteiskuntaan vakautta.

Nykyhetkessä tunnumme kuitenkin seilaavan armottoman härdellin aalloilla. Sen sijaan, että pysähtyisimme korjaamaan asioita, joiden tiedämme olevan rikki, lähdemme helposti panemaan kaiken uusiksi.

 

On aika pysähtyä kuulemaan toisiamme, keskittymään siihen, mitä eväitä toisella on asioiden ratkaisemiseksi. Yksi plus yksi on tässäkin enemmän kuin kaksi, kun suurennamme toistemme potentiaalia.

Kokemani ja kuulemani ovat palapelin palasia. Mielessäni niistä rakentuva kuva kertoo rauhoittumisesta, vakaudesta, toisen kuuntelemiseen keskittymisestä, tahdosta ratkoa ongelmat yhdessä ja edetä kohti parempaa.

Annetaan koululle tuo mahdollisuus. Pysäytetään härdelli. Ei kaadeta loputtomasti uutta koulun harteille vaan annetaan opettajille rauha antaa oppilaille hyvät eväät tulevaan, sekä oppilaita että koko yhteiskuntaa ajatellen.

Tarvitaan vain resurssia ja rauhaa. Se maksaa itsensä takaisin ja sataa meidän kaikkien laariin.