Wow Room vapauttaa opettajan

Digitalisaation kasvavasta roolista opetuksessa ja oppimisessa käydään Suomessa jatkuvasti kiivasta keskustelua. Madridilaisessa IE Universityssä kehityksen uusin askel on Wow Room. Uudenlaisen opetustilan mahdollisuudet vapauttavat opettajan keskittymään opetukseen.

Tilan nimi tulee sanoista Window On The World. ”Wow” on myös ensimmäinen sana, joka helposti lipsahtaa huulilta tilaan sisään astuessa. Puoliympyrän muotoisella seinällä kasvot tuntuvat olevan vahvasti läsnä vaikka todellisuudessa katsovat omaa näyttöään eri puolilla maailmaa. Vahvempaa läsnäolontunnetta verkko-opetukseen on vaikea kuvitella.

Wow Roomin teknisestä toiminnasta vastaava Carlos Cabezudo kertoo, kuinka teknologia tukee pedagogiikkaa.

– Opettaja voi yhdellä napin painalluksella jakaa opiskelijat ryhmiin vaikkapa aktiivisuuden, maantieteellisen sijainnin tai tehtävien vastausten perusteella. Tämän jälkeen opiskelijat jatkavat sessiota erillisissä ”huoneissa”, joiden välillä opettaja voi sujuvasti liikkua.

Järjestelmään on myös integroitu kasvojenskannausteknologia. Opettaja pystyy jälkikäteen palamaan datassa haluamaansa kohtaan ja tutkimaan opiskelijoiden tarkkavaisuuden muutoksia suhteessa omaan toimintaansa.

 

Opetustila on tullut suosituksi opettajien keskuudessa.

– Jokainen tätä kokeilemaan uskaltautunut opettaja on halunnut jatkaa käyttämistä, ja suurin osa on muokannut kurssejaan havaittuaan Wow Roomin tarjoavan uusia mahdollisuuksia.

Cabezudo kertoo, että IE:ssä verkko-opetuksen ja siihen liittyvän teknologian kehittämiseen käytetään vuosittain miljoonia euroja. Wow Room on herättänyt kiinnostusta muuallakin.

– Oxfordin yliopistoon on rakennettu tilan kopio. Myös muiden maailman kärkiyliopistojen kanssa on tehty yhteistyötä.

Harvardissa on rakennettu IE:n kanssa samanaikaisesti omaa verkko-opetustilaa. TV-studiomaisessa HBX Live -tilassa opetussession tekniseen toteutuksen tarvitaan kuitenkin noin 15 henkilöä. Wow Roomissa koko homman pystyy hoitamaan yksi henkilö.

Suomessa tällaista teknologiaa ei vielä ole käytössä.