Palkkakartellin rajamailla: ”Olisi tärkeää, että kuntien päättäjätkin heräävät alamme todellisuuteen”

Lastentarhanopettajien palkkoja pääkaupunkiseudulla rajaava sopimus ei tullut luottamusmiehille täytenä yllätyksenä.

Pääkaupunkiseudun kolme suurinta kaupunkia ovat sopineet keskenään, ettei lastentarhanopettajien palkoilla kilpailla. Epävirallisesta sopimuksesta kertoi Yle.

OAJ:n mukaan tällainen sopimus muistuttaa palkkakartellia ja rikkoo alan palkkausjärjestelmiä. Kullakin työnantajalla tulisi olla oma, työn vaativuuteen perustuva palkkausjärjestelmänsä.

– Jos sovitaan, että palkoilla ei kilpailla, koko palkkausjärjestelmä menettää merkityksensä. Kaupunkien menettelytapa on huolestuttava ja varhaiskasvatuksen laadun näkökulmasta todella haitallinen, OAJ:n työmarkkina-asiamies Timo Mäki toteaa.

 

OAJ:n vantaalainen luottamusmies Helena Lehtinen kertoo kuulleensa huhuja palkkasopimuksesta, mutta kaupunkien tekemä sopimus yllätti hänetkin.

– Huolestuttavalta se kuulostaa, kun tiedämme, ettei lastentarhanopettajan palkalla tahdo tulla pääkaupunkiseudulla toimeen. Sopimus tuntuu todella ihmeelliseltä myös siksi, että täällä on myös useiden satojen lastentarhanopettajien vaje, Lehtinen sanoo.

Lastentarhanopettajan vähimmäispalkka määritellään virka- ja työehtosopimuksessa, mutta tehtäväkohtainen palkka neuvotellaan paikallisesti työnantajan eli kunnan kanssa. Tehtävän vaativuus on vain kasvanut, minkä tulisi näkyä palkassa. Näin ei lastentarhanopettajilla suinkaan ole, sanoo Espoon lastentarhanopettajien pääluottamusmies Erja Lehtonen.

– Ei tämä tullut yllätyksenä. Meidän on ollut turhaa esittää paikallisesti pääkaupunkiseutua korkeampaa palkkatasoa, ei sellainen ole mennyt läpi, Lehtonen sanoo.

Olisi tärkeää, että kuntien päättäjätkin heräävät alamme todellisuuteen.

Helena Lehtisen mielestä on hyvä, että asia tuli nyt esiin.

– Olisi tärkeää, että kuntien päättäjätkin heräävät alamme todellisuuteen. Lastentarhanopettajien palkkaus ei kestä vertailua muihin aloihin, eikä se kestä sitä paikallisen sopimisen tai tehtäväkohtaisten lisienkään osalta.

OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan tapaus kertoo Suomen suurimpien kaupunkien aliarvostavan opetus- ja kasvatusalan ammattilaisia.

– Muista ammattilaisista kunnissa ollaan valmiita kilpailemaan myös palkoilla, mutta ei opettajista. Olemmekin ihmetelleet, miksi Kuntatyönantajan kanssa sovittu palkkausjärjestelmä ei toimi. Syynä ovat siis kuntien johtavat virkamiehet, Luukkainen paheksuu.

Hän pitää toimintaa niin törkeänä, että järjestö lähettää KT:lle Helsinkiä, Espoota ja Vantaata koskevan valvontavaatimuksen.

– Sen jälkeen seuraamme suurennuslasilla noiden kolmen kaupungin toimia.

Haastateltavasta palautetta – OAJ:n verkkoviestintäpäällikkö vastaa

Juttua varteen haastateltiin vantaalaista luottamusmiestä. Hän oli luonteva valinta kertomaan siitä, miltä julkisuudessa käyty keskustelu pääkaupunkiseudun niin sanotusta palkkasopimuksesta kuulostaa.

Koska parhaillaan käydään OAJ:n valtuustovaaleja, Opettaja-lehdessä varmistetaan, että haastateltavat eivät ole ehdolla OAJ:n valtuustoon. Käytäntö on vaalien alla yleinen, ja sillä halutaan varmistaa ehdokkaille tasapuolinen kohtelu. Näin tehtiin myös tämän jutun kohdalla.

Samaan aikaan OAJ:n valtuustovaalien kanssa haetaan uusia päättäjiä myös Lastentarhanopettajaliiton valtuustoon. Jutun julkaisun jälkeen Opettaja-lehdelle onkin tullut kysymyksiä, että miksi LTOL:n valtuustovaalien ehdokas nostetaan lehdessä esiin. Nöyrin anteeksipyyntö ehdokkaille: tarkoituksemme ei missään tapauksessa ole kohdella keskenään eri tavalla myöskään LTOL:n vaaleissa ehdolla olevia jäseniä. Jatkossa huomioimme paremmin myös muut kuin koko OAJ:n vaalit.

Kannustamme jäseniä tutustumaan kaikkiin ehdokkaisiin ja äänestämään!

Heikki Pölönen
OAJ:n verkkoviestintäpäällikkö