Espoossa oppimisen tuen uudistuksen vaatimia resursseja on ennakoitu ja kouluille on tiedotettu tulevista lisätunneista hyvissä ajoin, kertoo Pohjois-Tapiolan koulun rehtori Lassi Kilponen.
Monessa kunnassa tilanne ei ole yhtä hyvä. Alle kolmasosa OAJ:n kyselyyn vastanneista rehtoreista oli saanut tiedon, että oma koulu on saamassa lisärahoitusta.
Maan hallitus on varannut uudistuksen toteuttamiseen ensi syksynä sata miljoonaa euroa. Raha ei auta, jos kuntapäättäjät eivät kohdenna sitä kouluille ajoissa.
Lisärahalla erityisopettajia
Pohjois-Tapiolassa pystyttiin ottamaan rahoitus huomioon tammikuun rekrytoinneissa.
– Meille on tulossa pari uutta erityisopettajaa, ja pystymme huomioimaan tämän tulevan lukuvuoden suunnittelussa, Kilponen kertoo.
Jonkin verran keskustelua Espoossa on herättänyt se, että lisätunnit päätettiin jakaa kouluille oppilasmäärän perusteella, eikä alueiden sosioekonomisia taustatekijöitä otettu huomioon.
Kilposesta vaikuttaa, että tuen uudistuksesta on saatettu toivoa ratkaisijaa monenlaisiin koulumaailman ilmiöihin. Tuen tuntimäärällä ei kuitenkaan pystytä puuttumaan alueiden eriytymiseen ja lasten ja perheiden paikoin hyvin vaikeisiin ongelmiin.
– Minusta tämä muutos kannattaa pitää oman otsikkonsa alla ja huolehtia tästä mahdollisimman konkreettisesti ja hyvin.
Edessä ei ole suuria muutoksia
Oppilaat tulevat Pohjois-Tapiolan kouluun hyväosaiselta alueelta, ja tuen rahoilla pärjätään hyvin. Kilponen tietää, että kaikkialla asiat eivät ole yhtä mallikkaasti.
Oman koulun oppimisen tuen järjestelyihin uudistus ei Kilposen mukaan tuo suurta muutosta. Kouluun on jo aiemmin pyritty saamaan mahdollisimman paljon erityisopettajia.
Tavoitteena on, että oppilaat saavat tukea omassa koulussa eikä heidän tarvitse lähteä erityisopetukseen toiseen kouluun.
Uudistuksen aikataulu on kuitenkin tiukka, eikä ole realistista, että kaikki olisi valmista elokuussa. Kilponen toivoo, että kouluyhteisöissä uudistusta lähestyttäisiin yhteistoiminnallisesti ja pedagogiikan näkökulmasta.
– Että sopivan kokoisissa porukoissa mietitään pedagogisia ratkaisuja ja sitä kautta rakentuu yhteistä pedagogiikkaa, joka on tässä uudistuksessa se mahdollisuus.
Laki tulee voimaan elokuussa
Kunnissa, joissa lisärahoitusta ei vielä ole jaettu oppimisen tuen vahvistamiseen, kuntapäättäjien pitää laatia lisätalousarvio mahdollisimman pian. Elokuussa voimaan tulevaa lakia on noudatettava sekä esi- että perusopetuksessa.
OAJ:n koulutuspolitiikan johtaja Nina Lahtinen kannustaa opetushenkilöstöä ja oppilaiden vanhempia lähestymään kuntapäättäjiä, jos asiasta on pienintäkään epäilystä.