Ope suosittelee: Synteettisiä äänimaisemia

Tästä opin
Minua kiinnostaa kokeellinen ja elektroninen musiikki sekä äänen estetiikka. Yksi kursseistani on luovan musiikkiteknologian kurssi. Musiikkiteknologian opetuksessa yritän tuoda esiin elektronimusiikin historiaa, musiikin historian sivupolkuja. Tämä viime vuonna ilmestynyt kirja nostaa näkyviin syntetisaattorimusiikin tekijöitä Suomessa. Yksi heistä on Esa Kotilainen, monipuolinen muusikko ja Suomen ensimmäisen syntetisaattorin omistaja.
Mikko Mattlar: Synteettinen Suomi. Svart Publishing 2019.

 

Tähän haluan tarttua
Helsingin Maunula-talon tiedetapahtumassa marraskuussa on kahtena päivänä pitkä ambient-musiikin konsertti. Ambientia voisi kutsua äänimaisemamusiikiksi, ja sitä luodaan usein elektronisin soittimin. Maunula-talon live-sessioiden ideana ei ole, että yleisön on istuttava kuusi tuntia paikallaan. Kuuntelemaan voi mennä vaikka tunniksi. Näiden molempien konserttien muusikot ovat tuttaviani. Tällaisiin tapahtumiin menisin mielelläni oppilaiden kanssa, jos matka olisi lyhyempi kuin Kaustiselta Helsinkiin.
Maunula-talon tiedetapahtuman live-setti 12. ja 13.11.2020 klo 12–18.

 

Tästä innostun
Jatkan ambient-musiikin lobbaustani näillä musiikin sivupoluilla. Kuuntelen aika paljon rauhallista ambient-musaa, joka sopii hyvin näihin elämän ruuhkavuosiin. Nashvilleläisen Hammock-duon musiikki on hyvin harmonista. Vaikka muusikoista toinen on sairastanut masennusta, musiikki ei ole masentavaa, pikemminkin anteeksi antavaa, autuasta. Sen harmonialle voi antautua kiireen keskellä. Tunnelmaan on helppo upota ja upottaa kaikki huolet.
Hammock: Silencia. Vinyyli- ja cd-levy. Hammock Music 2019.

 

Vinkit antoi Kaustisen musiikkilukion musiikkiteknologian ja sähköbasson- ja bändisoiton opettaja Juha-Matti Rautiainen. Häntä inspiroivat sekä musiikin että luonnon ja kaupunkiympäristön äänimaisemat.