Oikeutta yliopistoväelle

Juha Eskelinen ei mene mielellään lakkoon, mutta opetus- ja tutkimushenkilökunnan arvon polkeminen ei voi jatkua.

Sivuutettu. Kyykytetty. Arvoton.

Tällaisia sanoja tulee yliopisto-opettaja Juha Eskelisen mieleen, kun hän kuvailee tuntoja, joita Helsingin yliopiston työntekijöiden mielissä parhaillaan liikkuu.

Työehtosopimusneuvottelut Sivistystyönantajien kanssa jumiutuivat pahasti, ja 13. helmikuuta JUKO, Pardia ja JHL jättivät lakkovaroituksen.

Myös Eskelinen on lakossa keskiviikkona 28. helmikuuta, jos neuvotteluissa ei sitä ennen saavuteta ratkaisua. Lakkovaroituksen piiriin kuuluu 318 Helsingin yliopistossa sekä Viikin normaalikoulussa ja Helsingin normaalilyseossa työskentelevää OAJ:n jäsentä.

Jos lakko toteutuu, joudun pettämään opiskelijoiden luottamuksen.

Yliopistojen työehtosopimusta koskevan työriidan sovittelu jatkuu sovittelija Janne Metsämäen johdolla.

– Toivon todella, että sopimukseen päästään. Jos lakko toteutuu, joudun pettämään opiskelijoiden luottamuksen ja peruuttamaan opetuksen siltä päivältä. Toisaalta opiskelijat kyllä ymmärtävät, että asiantuntijayhteisöllä on oikeus arvostukseen ja kunnollisiin työolosuhteisiin, Eskelinen pohtii.

Hänen mielestään työnantajan todella heikko palkkatarjous kertoo arvostuksen puutteesta.

– Kun työnantaja tarjoaa noin puolet yleisen linjan mukaisista palkankorotuksista, kyllä se loukkaa. Meitä pidetään huonompina kuin muita, eikä se tee työmotivaatiolle hyvää.

 

Helsingin yliopiston henkilökunnan jaksamista ovat viime vuosina koetelleet irtisanomiset ja pitkät yt-prosessit. Ne ovat lisänneet myös Eskelisen työtaakkaa.

– Oppiaineestamme irtisanottiin kaksi opetushenkilökunnan jäsentä ja koko hallintohenkilöstö siirrettiin pois laitoksilta. Irtisanottujen työt tulivat meille muille. Työlle tulee hintaa, kun kaksi professoria pähkäilee käytävällä mustekasettien vaihtamista.

Yliopiston myllerrykset ovat saaneet englannin kääntämistä opettavan Eskelisen aktivoitumaan. Hän on ollut pari vuotta oman yliopiston lehtoriyhdistyksen hallituksessa. Viime keväänä hänestä tuli luottamusmies.

– Tuntuu siltä, että näissä muutoksissa meitä on kohdeltu pelkkänä kulueränä eikä osaavina ammattilaisina, joita kannattaisi kuunnella. Tes-neuvottelujen myötä kyykyttäminen tuntuu jatkuvan, Eskelinen sanoo.

Yliopistojen henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt JUKO, JHL ja Pardia antoivat tiistaina 20. helmikuuta toisen lakkovaroituksen. Mikäli alalla ei synny ratkaisua viimeistään 6.3., kohdennettu työtaistelu toteutetaan Aalto-yliopistossa, Hankenilla, Tampereen yliopistossa, Tampereen teknillisessä yliopistossa, Taideyliopistossa, Vaasan yliopistossa sekä Tampereen harjoittelukoulussa.