Myanmarin opettajat jatkavat taistelua: ”Viekää viestiämme eteenpäin”

Myanmarin opettajat kertovat uhmaavansa sotilasvallankaappausta henkensä ja työpaikkansa uhalla. OAJ tukee mielenosoittajaopettajia.

Helmikuussa alkanut sotilasvallankaappaus on ajanut jo ennestään hauraan Myanmarin sekasortoiseen tilaan. Mielenosoituksissa on kuollut opettajia ja opiskelijoita.

Vallankaappausta vastustavia opettajia uhkaa irtisanominen ja työnhakukielto opetusalalle. Yli satatuhatta opettajaa on jo väliaikaisesti irtisanottu.

Armeija painostaa opettajia takaisin töihin uhkaamalla vankeusrangaistuksella ja lopullisella irtisanomisella.

– Sain palkkaa huhtikuuhun asti, en enää sen jälkeen. Armeija maksaisi palkkaa, jos palaisin töihin. Mutta jatkan mielenosoittamista, vaikka rakastan opetustyötä ja kaipaan koulua, englanninopettaja kertoo.

Yangonista pakenemaan joutunut yliopistonopettaja kertoo nähneensä kollegoidensa kuolevan silmiensä alla. Siksi hän haluaa jatkaa taistelua.

– Olen nuori ja perheetön, joten minun on helpompi osallistua mielenosoituksiin. Jos menetän opettajan työn, pystyn menemään esimerkiksi viljelyksille töihin. En luovuta, hän sanoo.

 

Pitkään opetusalalla toiminut maantieteenopettaja ehti opettaa jo sotilasdiktatuurin aikaan, jolloin diktatuuri muokkasi oppisisällöt ja opetusmenetelmänä oli ulkoa opettelu. Kymmenen vuoden demokratiakehityksen aikana opetus nykyaikaistui ja opettajat saivat enemmän autonomiaa.

Myös ulkomaiset avustusjärjestöt auttoivat opetuksen modernisoinnissa. Esimerkiksi englannin kielen taito kehittyi.

– Nykytilanne muistuttaa vuoden 1988 mielenosoituksia. Silloinkin kuoli paljon nuoria. Opiskelijat ja opettajat kuuluvat kouluun, joka on vapaa sotilasdiktatuurin agendasta.

Myanmarin opettajat toivovat Suomen ja maailman opettajilta tukea, sillä ilman opettajia maalla ei ole tulevaisuutta.

– Viekää viestiämme eteenpäin, koska emme itse pysty sitä tekemään. Pienikin tuki on arvokasta, opettajat vetoavat sähköpostihaastattelussa.

 

OAJ on osana solidaarisuustyötään tukenut Myanmarin opettajajärjestöjä sotilasvallankaappauksen keskellä. Taloudellinen tuki ohjataan kansainvälisen opettajajärjestön Education Internationalin solidaarisuusrahaston kautta. EI valvoo, että tuki menee perille.

Viime aikoina OAJ on tukenut myös muun muassa Kolumbian, Haitin, Libanonin ja Mosambikin järjestöjä ja aktiiveja.

 

Opettaja-lehti ei turvallisuussyistä kerro haastateltujen opettajien nimiä.

 

Tutustu OAJ:n solidaarisuustyöhön:

oaj.fi/teemmehyvaa