Lakinurkka: Opettajan toiminnasta tehdyt kantelut ja rikosilmoitukset lisääntyneet

Huoltajien ja opiskelijoiden opettajista tekemät kantelut ja rikosilmoitukset ovat lisääntyneet viiden viime vuoden aikana. Näistä asioista otetaan myös yhä enemmän yhteyttä OAJ:n lakitiimiin.

Tällä hetkellä rikosasioissa on tavanomaisesta poikkeava piikki. Vireillä on 22 rikosasiaa, joista 14:ssä OAJ:n jäsen on epäiltynä tai syytettynä eri syistä, kuten pahoinpitelystä tai virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Kahdeksassa tapauksessa jäsen on itse asianomistajana jouduttuaan työssään esimerkiksi väkivallan tai kunnianloukkauksen kohteeksi.

– Nämäkin tapaukset ovat lisääntyneet. Tilanteessa näkyy yleisen levottomuuden lisääntyminen kouluissa ja oppilaitoksissa, johtava lakimies Erkki Mustonen sanoo.


Oikeuteen
asti vanhempien tai opiskelijoiden nostamista tapauksista menee kuitenkin vain pieni osa. Sitä ennen on monta harkinnan porrasta aina ongelman selvittelystä koulun kanssa poliisin, syyttäjän ja tuomioistuimen harkintaan saakka. Vielä tuomioistuinkin voi hylätä syytteen.

Lakitiimin antaman neuvonnan ja avustamisen lisäksi OAJ:n jäsenellä on jäsenetuna ammatillinen oikeusturvavakuutus. Esimerkiksi rikosasioissa järjestö voi vakuutuksen kautta järjestää jäsenelle oikeusapua niin esitutkintaan kuin tuomioistuinkäsittelyynkin.

Lakitiimi käsittelee jokaisen oikeusapupyynnön tapauskohtaisesti ja päättää, tarvitaanko jäsenelle asianajajan apua.

 

Aluehallintovirastolle tehtävät kantelut liittyvät esimerkiksi tilanteisiin, joissa huoltajat kyseenalaistavat opettajien ammattitaidon. He saattavat vaatia lapselleen erityiskohtelua, kieltäytyä hyväksymästä arvosanoja tai käytettyjä ojentamiskeinoja tai kyseenalaistaa kasvatuskeskusteluja.

Ennen kantelun tekemistä ongelmaan pitäisi aina hakea ratkaisua koulun sisällä. Aiempaa enemmän on tilanteita, että kantelu tehdään oppilaan kertoman perusteella ottamatta ensin yhteyttä kouluun. Joskus huoltajat tekevät kantelun, vaikka tapaus olisi jo käsitelty koulun ja huoltajien välillä.

Kantelun kohteeksi joutunut jäsen on OAJ:n lakipuhelimeen soittaessaan usein hätääntynyt ja miettii, onko toiminut oikein ja mitä seuraamuksia tapauksesta voi olla. Puhelimessa lakimies käy tilannetta ja kantelun sisältöä läpi hänen kanssaan.

– On hyvä muistaa, että opettajasta tai rehtorista tehty kantelu ei suinkaan vielä tarkoita sitä, että koulussa olisi toimittu virheellisesti, Mustonen sanoo.

OAJ:n lakimiehet auttavat jäseniä kanteluun vastaamisessa.

 

Lue lisää » oaj.fi/jasenedut » oaj.fi/tyoelamaopas

Kanteluiden ja rikosasioiden tilannekuvasta kertoi OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen.

 

 

Kysy lakiasioista
Tällä palstalla käsitellään opettajan oikeusturvaan ja lakiasioihin liittyviä kysymyksiä ja ilmiöitä. Onko sinulla kysymys työhösi liittyvistä oikeuksista tai vastuista? Lähetä se sähköpostitse osoitteeseen: riitta.korkeakivi@oaj.fi. Viestin otsikoksi Lakinurkka.