Salin seinällä roikkuu värikkäitä kansallispukuja eri maista. Joukko päiväkodin työntekijöitä ja lasten vanhempia juttelee iloisesti keskenään.
Helmikuun varovainen valo kurkistaa ikkunasta. Seinällä lukee #puhudialogia.
− Se tarkoittaa sitä, että sanotaan oma mielipide, mutta osataan myös kuunnella ja samastua toisen arvomaailmaan, eri kielten ja kulttuurien opettaja Vita Linfast kertoo.
Espoolaisessa Hösmärin päiväkodissa vietetään yhteisymmärryksen viikkoa. Joukko vanhempia on tullut päiväkotiin kertomaan omasta uskonnostaan, kulttuuristaan ja perheensä tavoista.
Yhteisymmärrystä päiväkodissa rakennetaan myös arjessa: keskiviikkoisin päiväkodin työntekijät ja lasten vanhemmat tapaavat toisiaan Kiekula-kahvilassa.
Hösmärissä on 120 lasta. Heistä 65 prosenttia puhuu äidinkielenään muuta kuin suomea tai ruotsia. Lasten perheissä puhutaan lähes 30:tä kieltä ja tunnustetaan 12:ta eri uskontoa.
Etiopialainen isä, kongolainen äiti, somalialaiset vanhemmat ja indonesialainen äiti ovat lupautuneet yhteisymmärrysviikon paneeliin kertomaan, millaista arki on heillä kotona.
Päiväkodin työntekijät kyselevät, mitkä asiat vanhempia askarruttavat ja vanhemmat puolestaan kertovat, miten he haluaisivat lapsiaan kasvatettavan ja opetettavan.
Monet asiat, jotka ovat suomalaisille itsestään selviä, ovat monille muista kulttuureista tulleille todella outoja. Tällainen on esimerkiksi Halloween-juhla.
− Miksi sen pitää olla niin pelottava, eikö se voisi olla vain tavallinen naamiaisjuhla, ihmettelee Nawaad Mahad.
Somalialaiset vanhemmat ovat muslimeja samoin kuin indonesialainen äiti. Kenialainen isä on ortodoksi ja kongolainen äiti puolestaan helluntailainen kristitty.
Toinen muslimiäideistä on pukeutunut huiviin, toinen ei. Uskonnot ja kulttuurit nivoutuvat perheiden arkeen, ja kaikilla on omat tapansa toteuttaa niitä.
Emme saisi olettaa liikaa.
Nawaad Mahad ja hänen puolisonsa Guled Ali Jama toivovat, että päiväkodeissa ja kouluissa tiedusteltaisiin useammin, miten vanhemmat haluavat lastaan kasvatettavan ja mihin juhliin he tahtovat lapsensa osallistuvan.
Linfast ottaa toiveesta kopin.
− Emme saisi olettaa liikaa. Meidän kuuluisi kysyä teiltä, mitä perheessänne mistäkin asiasta ajatellaan, hän sanoo.
Islaminuskoiset vanhemmat opettavat lapsiaan peseytymään vasemmalla ja syömään oikealla kädellä. He toivovat, että tapaa kunnioitettaisiin Suomessakin eikä lapsia käskettäisi esimerkiksi pitämään haarukkaa vasemmassa kädessä.
Linfast uskoo, että vaikeitakin tilanteita on helppo käsitellä, kun opitaan puhumaan yhdessä. Sitä Hösmärissä nytkin harjoitellaan.
Yhteisymmärrysviikkoa vietettiin helmikuussa
- YK:n kansainvälistä uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikkoa vietetään vuosittain helmikuun ensimmäisellä viikolla.
- Tänä vuonna yhteisymmärrysviikon teemana oli #puhudialogia.