Katarina Murto on OAJ:n uusi puheenjohtaja – ”Haluan haastaa itseäni ja viedä asioita yhdessä eteenpäin”

OAJ:n uusi puheenjohtaja Katarina Murto on tanssinopettaja ja intohimoinen järjestöihminen, joka on kilpaillut lähes kaikissa urheilulajeissa.

Katarina on ollut yksi parhaista kollegoista urani aikana. Hän on erittäin selkeä, tavoitteellinen ja ymmärtää viestinnän roolin ja mahdollisuudet, Akavan viestintäjohtaja Jyrki Kemppainen luonnehtii työkaveriaan.

OAJ:n puheenjohtajaksi 10. toukokuuta valitulla Katarina Murrolla on vahva kokemus palkansaajajärjestöistä. OAJ:hin hän siirtyi korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akavan työmarkkinajohtajan paikalta. Sitä ennen hän toimi edunvalvonnan johtajana palkansaajakeskusjärjestö STTK:ssa.

Millainen joukkuepelaaja uusi puheenjohtaja on? Puolustaako hän takaa vai hyökkääkö edestä? Kemppainen ei epäröi.

– Katarina on ehdottomasti aktiivinen hyökkäyspään pelaaja. Hän sietää myös suoraa palautetta ja jaksaa kuunnella.

 

OAJ tuli Murrolle tutuksi jo lapsena. Vanhemmat olivat liikunnanopettajia ja isä Otso Kahila OAJ:n valtuutettu ja hallituksen jäsen.

Pyyntö järjestön puheenjohtajaehdokkaaksi oli Murrolle kerran elämässä -mahdollisuus, jota ei voinut jättää käyttämättä.

– Tämä on yksi merkittävimmistä edunvalvontatehtävistä Suomessa, hän sanoo.

Pesti on toki myös äärimmäisen vaativa ja aikaa vievä. Murto kiittelee perhettään, joka on tukenut kaikkia hänen urakäänteitään.

– Olen vahvasti edunvalvontaihminen, ja läheiseni ovat aina ymmärtäneet, että tämä työ on minulle todella tärkeää, vaikka se vaatii joustavuutta.

 

Toinen Murron intohimo, tanssi, näyttää äkkiseltään olevan kaukana edunvalvonnasta. Mutta onko sittenkään?

Murto rakastui lajiin kolmivuotiaana satubaletissa. Tanssista tuli niin tärkeä, että hän muutti jo 15-vuotiaana pois kotoa Pieksämäeltä päästäkseen Kuopion musiikkilukion tanssilinjalle. Se oli hänestä hyvä päätös, vaikka arjessa oli vielä paljon opettelemista ja ruokavaliokin koostui lähinnä maksalaatikosta.

Klassinen baletti laajeni nykytanssiin, ja tanssista tuli Murron ensimmäinen ammatti. Hän valmistui tanssitaiteen maisteriksi Helsingin teatterikorkeakoulusta ja opetti tanssia muun muassa Espoon tanssiopistossa ja teatterikorkeassa.

Opettajan työ oli Murrolle mieluisaa, vaikka palkka ei päätä huimannut. Tuntiopettajan työn ohella Murto teki paljon keikkatöitä ja sai kokea, miltä tuntuu olla pätkätöissä ja kesäisin työttömänä.

 

Mikä tanssissa kiehtoo? Murto kertoo nauttivansa fyysisyydestä, ilmaisusta, kurinalaisuudesta ja esiintymisestä.

– Minulle oli myös päivänselvää, että haluan opettajaksi. Tanssija kehittää itseään, mutta opettaja saa kehittää myös muita.

Tanssinopettajan tutkinnon jälkeen Murto lähti Helsingin yliopistoon opiskelemaan oikeustiedettä. Toinen tutkinto avasi lisää työmahdollisuuksia ja johti ensin lakimieheksi ja sitten neuvottelijaksi Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liittoon.

Palkansaajajärjestöt ovat aina kiinnostaneet Murtoa. Niissä hän sanoo tuntevansa työn vaikuttavan sekä ihmisten hyvinvointiin että koko yhteiskuntaan.

Entä ne tanssin ja edunvalvonnan yhteiset piirteet? Murto toteaa, että niissä molemmissa joutuu haastamaan itseään, kehittymään ja oppimaan uutta.

– Neuvottelutyössä pidän erityisesti ratkaisujen hakemisesta. Mitä vaikeampi tilanne on, sitä enemmän nautin siitä. Haluan haastaa itseäni ja saada vietyä asioita yhdessä eteenpäin.

 

OAJ:tä Murto tanssittaisi siihen suuntaan, että järjestöstä tulisi entistä yhtenäisempi, vahvempi ja vaikuttavampi.

– Haluan kuunnella OAJ:n päättäjiä ja jäseniä ja viedä järjestöä aktiivisesti yhdessä eteenpäin.

Katarina Murto nauttii tiukoista tilanteista. Hän tahtoo tehdä OAJ:sta entistä yhtenäisemmän ja vaikuttavamman.

Nyt on Murron mielestä hyvä hetki keskustella siitä, mitkä ovat OAJ:n keskeiset tavoitteet uudessa toimintaympäristössä, jossa julkinen talous kiristyy, työvoimapula pahenee ja jossa sekä työelämä että sopimusjärjestelmä ovat suuressa muutoksessa.

– OAJ:llä on iso työ edessään vahvistaa koulutuspolitiikkaa ja lisätä koulutuksen rahoitusta yli hallituskausien.

 

Katarina Murto puhuu paljon asiaa, mutta maalasinko hänestä liian tiukkapipoisen kuvan?

– Vaikka olen tiukka ja määrätietoinen, olen avoin, yhteistyökykyinen ja perusiloinen. Tykkään todella paljon olla ihmisten kanssa, Murto sanoo.

Murron assistenttina STTK:ssa vuosina 2015–2020 toiminut Päivi Gylling vahvistaa, että entinen esihenkilö on luotettava, aktiivinen, kannustava ja positiivinen.

– Katarina hakee uusia ratkaisuja eikä jää vanhoihin juttuihin kiinni. Hänellä on myös hyvä tilannetaju. Hän tietää, milloin asioihin pitää reagoida.

Gylling kertoo, että työskentely Murron kanssa oli avointa, sujuvaa ja vaivatonta.

– Toimintatavat olivat selkeät. Katarina luotti vahvasti ammattitaitooni ja kokemukseeni, eikä tehtävissäni ollut mitään turhaa säätöä. Tiesimme molemmat, miten kumpikin toimii.

Neuvottelutyössä pidän erityisesti ratkaisujen hakemisesta.

OAJ:n ruoriin Murto tarttui keskellä kunta-alan ja yksityisenkin puolen vaikeaa sopimuskiistaa. Vain tunti siitä, kun hänet oli valittu puheenjohtajaksi, sovittelulautakunta julkisti sovintoehdotuksensa kunta-alalle.

Sovintoehdotus kaatui, koska kaikki neuvotteluosapuolet eivät sitä hyväksyneet.

Olli Luukkainen jatkaa vuoden loppuun neuvottelujärjestö Jukon puheenjohtajana. Murto on hyvillään, että saa perehdytystä entiseltä puheenjohtajalta, sillä paljon on toki myös opittavaa uudessa tehtävässä.

Murto sanoo olevansa tyytyväinen siihen, miten asiallisesti, mutta vahvasti ja tavoitteellisesti OAJ on toiminut työtaistelutilanteessa.

– Opettajien ja opetusalalla työskentelevien työn arvostus ja työn merkityksellisyys pitää saada paremmin näkyväksi ja konkreettiseksi. Jäsenten eteen aion nyt tehdä parhaani.

Murto haluaa käydä avointa vuoropuhelua järjestön päättäjien, asiantuntijoiden ja jäsenten kanssa. Suunnitelmissa on ainakin antaa viikkoviesti hallitukselle ja valtuustolle sekä pitää säännöllisesti kyselytunti ja vapaamuotoinen keskustelufoorumi jäsenille. Toimiston väen laaja-alaista osaamista ja ideoita hän tahtoo myös hyödyntää.

Lapsena Katarina Murto kilpaili lähes kaikissa urheilulajeissa. Nykyisin voitto ei kuitenkaan ole pääasia. Tärkeämpää on saada aikaan hyviä ratkaisuja ja viedä edunvalvontaa eteenpäin.

 

Katarina Murto

  • OAJ:n puheenjohtaja 10.5.2022 alkaen.
  • Juristi, varatuomari, tanssinopettaja.
  • Toiminut työmarkkinajohtajana Akavassa ja edunvalvonnan johtajana STTK:ssa.
  • Syntynyt vuonna 1971 Pieksämäellä.
  • Perheeseen kuuluu puoliso, kaksi lasta ja koira.