Tuntiopettaja Katri Harmanen: Syksyn työt varmistuvat kesän lopussa

Katri Harmasen mielestä tuntiopettajien työehdot ovat retuperällä ja epävarmuus kaihertaa myös kesällä, kun syksyn kurssit eivät ole vielä varmistuneet.

Ensi syksynä töitä neljä viikkotuntia kansalaisopistossa ja kuusitoista yliopistossa, jos kursseille ilmoittautuu riittävä määrä opiskelijoita.

Seuraava kevät samaan malliin, jos kielikeskuksen päätoiminen opettaja ei päätä palata hoitovapaalta töihin kevätlukukaudeksi.

– Se selviää vasta lokakuussa, espanjan ja italian tuntiopettaja Katri Harmanen Tampereelta toteaa.

Tuntiopettajan työssä on monta jossia.

Korona pakotti peruuttamaan kesäkuulta Aistien Andalusia -kielimatkan Espanjan Fuengirolaan, ja Harmasella on alkamassa jälleen yksi kesä ansiosidonnaisen työttömyysturvan varassa.

– Lisäksi kansalaisopistossa opiskelee paljon senioreita, ja koronan takia on epävarmaa, uskaltavatko he tulla syksyllä kursseille.

Aiemmin Ahjolan kansalaisopiston opettajat saivat tietää syksyn kurssien toteutumisesta vasta viikkoa tai paria ennen kurssin alkua.

– Se oli kohtuutonta. Me opettajat pidimme asiaa esillä, ja siihen saatiin muutos. Nyt ilmoittautuminen alkaa jo heinäkuussa, ja opettaja voi seurata netistä, miten kurssit alkavat täyttyä.

 

Palkka jää tuntiopettajilla pieneksi, koska hänelle maksetaan vain pidetyistä opetustunneista. Harmasen työpisteet sijaitsevat ympäri kaupunkia, ja työmatkat tehdään omalla ajalla. Lisäksi sairausturva vapaassa sivistystyössä on ensimmäisen työkuukauden aikana heikko.

Harmanen on tehnyt sivutoimisen tuntiopettajan hommia 14 vuotta pääosin kansalaisopistoissa ja nyt myös Tampereen yliopiston kielikeskuksessa, jossa opetuspalkkio on hiukan opistoja parempi. Opistoissa tuntiopettajan palkka ei kasva työkokemuksen myötä niin kuin kaikissa muissa oppilaitosmuodoissa.

Kansalaisopistoissa ei juurikaan ole kokoaikaisia, vakituisia kieltenopettajien toimia. Vaihtoehtona tuntiopettajuudelle olisi hakeutua opettajaksi peruskouluun tai lukioon, mutta Harmanen viihtyy innostuneiden aikuisopiskelijoiden kanssa.

– Toistaiseksi työn mielekkyys on voittanut epävarmuuden.

 

Tuntiopettajien palvelussuhteen kehittäminen on pitkään kuulunut OAJ:n tavoitteisiin. Sekä yksityisen opetusalan että kuntien uusissa työehtosopimuksissa sovittiin työryhmistä, jotka paneutuvat esimerkiksi tuntiopettajien erityiskysymyksiin.

Taiteen perusopetuksen ja vapaan sivistystyön tuntiopettajien työsopimuksissa on ollut epätarkkuuksia, joista on aiheutunut ongelmia työttömyysturvan kanssa.

 

OAJ:n lakimiehen ohjeet työsopimuksen laatimisessa:

oaj.fi -> Tarkista työsopimuksesi ja vältä ongelmat työttömyysturvan kanssa