Tervetuloa Stormin kaupunkiin

Stormin kaupungissa palveluja käyttävä asiakas on kuningas ja pankkikortti käy maksuvälineenä lähes kaikkialla. Rahaa pankkikortille voi tienata esimerkiksi matematiikan tehtävistä.

Stormin koulu, eskari ja päiväkoti Sastamalassa kasvavat kerran vuodessa kokonaiseksi kaupungiksi.

Ideana on, että yksi luokka toimii työpaikkana, jossa esimerkiksi käsitöitä tai matematiikan tehtäviä tekemällä voi tienata rahaa pankkikortille. Pahvisen pankkikortin avulla voi asioida muissa luokissa: käydä vaikkapa elokuvissa, liikuntakeskuksessa, lääkärissä, ruokakaupassa tai lähettää postia oppilaille.

Oikeaa rahaa tarvitaan vain kahviossa, jossa on myynnissä oppilaiden leipomia herkkuja.

Stormin koulun rehtori Leena Iso-Ketola-Ryyppä opettaa kuudetta luokkaa. Kuudesluokkalaiset olivat tehneet luokastaan maatilan yhteistyössä paikallisten maataloustuottajien kanssa. Luokassa oli mahdollista kokeilla esimerkiksi lypsämistä.

Kaupunkileikkipäivä järjestettiin Sastamalassa ensimmäisen kerran kymmenkunta vuotta sitten. Viitisen vuotta Stormin kyläkoulua johtanut Leena Iso-Ketola-Ryyppä työskenteli silloin Illon koulussa, jossa työyhteisö ideoi kaupunkileikin koko koulun tapahtumaksi.

– Tapahtumasta tuli työläs, mutta se sai niin hyvän vastaanoton, että sen jälkeen se on toteutettu vuosittain ensin Illossa ja nykyään Stormissa, rehtori kertoo.

Stormissa kaupunki on pystyssä kaksi päivää, jolloin ovet ovat avoinna kaikille. Leikkimässä käy lasten vanhempia eli kyläläisiä. Viime syksynä Stormin kaupungissa bussiretkellä kävi myös kaksi ryhmää Sastamalan muista kouluista.

Kaupungin työntekijöitä ovat koululaiset ja esiopetuksen oppilaat. Päiväkodin lapset ovat vuorotellen postissa postin leimaajina. Eri työpisteiden teemat vaihtelevat jonkin verran vuosittain.

– Koululaisille on jaettu omaan luokkaansa työvuorot, mikä tarkoittaa esimerkiksi lääkärinä tai toimittajan työskentelyä tai vaikkapa autokoulutunnin pitämistä. Työvuoron jälkeen oppilaat saavat pankkikortilleen rahaa, jota voi käyttää vapaasti, Iso-Ketola-Ryyppä sanoo.

Lääkärin vastaanoton jälkeen moni potilas asioi apteekkissa. Apteekkarina Akseli Peltonen ja asiakkaana Helmi Ojansuu, joka oli tullut luokkansa kanssa kaupunkileikkipäivään bussilla naapurikoulusta.

Tänä lukuvuonna koulu sai tapahtumaan lainaksi paikallisesta S-marketista ostoskoreja. Maataloustuottajien paikallisosasto rakensi kuudesluokkalaisten kanssa maatilaluokkaan muun muassa lypsypaikan ja lahjoitti leikkitraktorin ja -kärryn, jotka jäivät päivien jälkeen päiväkodin käyttöön. 4H-neuvoja Outi Jokela ja harjoittelija Jonna Pohja pyörittivät oppilaiden kanssa leipomoa koko viikon ajan.

– Päivät ovat mainiota kodin ja koulun yhteistyötä, yritysyhteistyötä ja täynnä monialaisia oppimiskokonaisuuksia. Kaikki oppiaineet tulee käytyä läpi, Iso-Ketola-Ryyppä kertoo.

Stormissa asuvat Jorma Pakarinen ja Eeva-Maija Norha tienasivat pankkikorteilleen rahaa pelaamalla. Molemmat kiittelivät mahdollisuutta osallistua kaupunkileikkipäivään, jossa samalla tulee tutuksi koulurakennus.

Stormissa ensimmäistä vuotta työskentelevän luokanopettaja Anne-Maija Hakala kehui tapahtumajärjestelyjen toimivaa sapuluuna.

Jokainen luokka päätti oman teemansa, ja vastasi omasta palvelustaan molempien päivien ajan.

– Sanonta ”yhdessä olemme enemmän” pitää kaupunkitapahtumassa hyvin paikkansa, Hakala toteaa.