Juuri nyt: Perinteistä kulttuuria taivuttamassa

Jaana Räihälä tietää, että Kalevalaa voi oppia myös räppäämällä. Sen hänelle näytti Tuuletar-yhtye.

Pelkällä laululla voi luoda soinnikkaan musiikillisen maailman, johon sisältyy muun muassa yläsävellaulua, beatboxausta, suomalaisia luontovertauskuvia ja punk-asennetta. Näin tekevät folk hop -yhtye Tuulettaren jäsenet.

Tuuletar keikkailee kouluissa Konserttikeskuksen järjestämillä kiertueilla. Viime lokakuussa Tuuletar vieraili Viitasaarella Haapaniemen koulussa. Äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Jaana Räihälä kuunteli keikkaa kahdeksasluokkalaisten kanssa.

– Tuuletar nykyaikaistaa suomalaista kulttuuriperintöä tuoreella ja raikkaalla tavalla. Esitys oli hyvä esimerkki siitä, että perinteinenkin kulttuuri taipuu moneen. Oli myös hyvä, että esitykset osallistivat, eikä pelkästään kuunneltu.

Yhtyeen Folkkibiittii!-esitys on suunnattu 11–19-vuotiaille. Siinä yhtye esittelee sävellystensä avulla äänenmuodostustapoja, joihin on haettu inspiraatiota eri puolilta maailmaa.

Lyriikoissa paneudutaan suomen murteisiin ja perinteisiin. Esitys sisältää myös improvisoitua Kalevala-räppiä. Oppilailla on mahdollisuus kokeilla beatboxausta sekä keikkojen yhteydessä että työpajoissa.

– Jatkossa vaikka Kalevalan päivän tienoon oppitunteihin voisi sijoittaa beatboxausta tai Kalevala-räppäystä, Jaana pohtii.

Tuulettarella on myös 4–10-vuotiaille soveltuva Pohjanneito ja varastetut kultalangat -esitys. Siinä kuulijat pääsevät osallistumaan tarinan kulkuun laulamalla Tuulettaren kappaleiden mukana ja luomalla äänimaisemia esimerkiksi taputtamalla. l

Tuuletar kuuluu kauas

  • Folk hop -yhtye Tuulettaressa laulavat Sini Koskelainen, Piia Säilynoja, Johanna Kyykoski ja Venla Ilona Blom, joka myös beatboxaa. Beatboxauksessa rumpujen äänet tehdään suulla.

  • Yhtye keikkailee aktiivisesti niin kotimaassa kuin ulkomailla. Tuuletar keikkailee kouluissa Konserttikeskuksen järjestämillä kiertueilla.

  • Debyyttialbumin Alku-kappale soi Game of Thrones -sarjan 7. tuotantokauden trailerissa ja jo aiemmin australialaisessa Wentworth-rikossarjassa.