OAJ: Valtionavustukset pitää saada tietoon ennen kesälomia

Koulutus säästyi leikkauksilta hallituksen puoliväliriihessä. OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka toivoo, että päätös oppimisvajepaketista tehdään pikaisesti. Järjestö vaatii pysyvää tukea myös ammatilliseen koulutukseen.

Kouluissa päästään aloittamaan syksy hyvissä merkeissä, kun koronan jälkitoimiin saadaan rahaa.

– Edessä voisi olla mahdollisimman normaali lukuvuoden aloitus. Sitä me kaikki odotamme, OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka sanoo.

 

Maan hallitus sopi puoliväliriihessään avustuspaketista, jolla paikataan koronan aikana syntynyttä oppimisvajetta. Paketin summa on vielä auki, mutta opetusministeri Jussi Saramo on sanonut, että ensi vuonna siihen tarvitaan pitkälti yli sata miljoonaa euroa.

Määrärahat sisällytetään vuoden 2021 kolmanteen lisätalousarvioesitykseen, joka annetaan eduskunnalle toukokuussa.

– Päätös oppimisvajepaketista on tehtävä pikaisesti, jotta valtionavustukset ovat koulutuksen järjestäjien tiedossa ennen lomakautta, Misukka sanoo.

Tähän mennessä korona-avustuksilla on palkattu esimerkiksi erityis- ja resurssiopettajia. Misukka toivoo, että he voisivat jatkaa työssään, kun lukuvuosi taas alkaa.

– Esimerkiksi kunnat voisivat näyttää jo nyt rehtoreille vihreää valoa, että aiemmilla korona-avustuksilla palkatut henkilöt saisivat jatkopestin. Näin ei tulisi kaksinkertaista työtä esihenkilöille ja johtajille, kun henkilöstöä palkataan sitten taas uudelleen.

 

OAJ vaatii pysyvää tukea myös ammatilliseen koulutukseen. Valtiolta on tullut 80 miljoonaa euroa vuodessa opetushenkilöstön palkkaamiseen, mutta rahoista on päätetty aina vuosi kerrallaan. Tukea ei vakinaistettu riihessäkään.

– On kohtuutonta, että opettajien pitää taistella palkkarahoista aina vuosi kerrallaan, Misukka sanoo.

OAJ:tä kismittää myös tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan rahoituksen lykkääntyminen.

Hallitus on sitoutunut nostamaan tki-tukea nykyisestä vajaasta kolmesta prosentista neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta. Riihessä asia siirrettiin kuitenkin parlamentaariseen työryhmään.

– Hallitus pakoilee vastuutaan hautaamalla tutkimusrahoituksen kasvattamisen työryhmän työksi, Misukka harmittelee.

Pysyviä menoja hallitus päätti leikata 370 miljoonalla eurolla vuodesta 2023 lähtien. Opetus- ja kulttuuriministeriön leikkausosuus on 35 miljoonaa euroa. Yliopistoissa pelätään nyt, että valtaosa siitä kohdistuu tieteeseen.