Juuri nyt: Tunnetaituri pärjää neuvotteluissa

Neuvotteluissa on usein paljon pelissä ja tunteet kuumenevat. Sikke Leinikki auttaa yhdistysväkeä miettimään, mitä silloin pitäisi tehdä.

Aggressio häiritsee keskittymistä neuvotteluihin, mutta joskus siitä saa voimaa ja uskottavuutta asian eteenpäin viemiseen. Ylimielisyys on myrkkyä, ja jos menee neuvotteluihin hermostuneena ja arastellen, on jo menettänyt pelin.

Tunteet pysyvät kurissa, kun on valmistautunut hyvin ja perehtynyt asioihin. Neuvotteluja edistävät avoimuus, luopuminen ennakkoasenteista ja usko hyvään lopputulokseen.

Tässä neuvoja, joita Tunteet neuvottelussa -kurssille osallistuneet luottamusmiehet, työsuojeluvaltuutetut ja muut ammattiliittojen toimijat ovat kehitelleet omaksi ja toistensa avuksi.

 

Mihin tunnetaitoja tarvitaan? Mistä tunteet viestivät? Milloin tunteista on haittaa, milloin hyötyä? Entä mitä tehdä, kun joku piirre vastapuolessa ärsyttää?

Kurssin vetäjä, TJS Opintokeskuksen kehittämisasiantuntija Sikke Leinikki kertoo esimerkin harjoituksesta, joka auttaa tyynnyttämään ärtymyksen tunnetta.

– Ensin nimeämme neuvottelukumppanin piirteen, joka ärsyttää. Sitten mietimme yhdessä, mitä hyvää tuossa piirteessä voi olla.

Yhtä saattaa ärsyttää vastapuolen uteliaisuus, toista laiskuus.

Uteliaisuuden positiivisiksi puoliksi löytyy tiedonhalu ja se, että ottaa asioista selvää. Laiskaksi määritelty osaa puolestaan vaalia jaksamistaan, jättää turhat työt tekemättä ja pitää rimaa sellaisella korkeudella, että toisiltakaan ei vaadita liikoja.

 

Koulutusta ay-toimijoille

  • TJS Opintokeskusta ylläpitää Toimihenkilöjärjestöjen sivistysliitto, jonka jäseniä ovat Akava ja STTK.
  • TJS Opintokeskus on siirtänyt ison osan tarjonnasta verkkoon.
  • Uusissa koulutuksissa käsitellään esimerkiksi sitä, miten etäyhteyksillä voidaan toteuttaa yhdistystoimintaa tai edistää työhyvinvointia.