Juuri nyt: Näkökentässä oman työn merkitys

Kun yliopistojen rahoitusta leikataan ja hallinnollista työtä lisätään, jäljelle jää oman työn merkityksellisyys.

Onhan se turhauttavaa, kun joutuu käyttämään ison osan työajastaan hallinnolliseen työhön tai on tehnyt pitkään kiinnostavaa tutkimusta eikä saakaan siihen rahoitusta.

Tutkijatohtori, hyvinvoinnin psykologian dosentti Frank Martelan mukaan yliopistoväen kannattaa vaikeissakin olosuhteissa muistaa, miksi työtään tekee.

– Opettajat ja tutkijat ovat päätyneet yliopistoon saadakseen työskennellä juuri sen aiheen parissa, joka kiinnostaa itseä ja johon on henkilökohtainen palo, olipa se sitten biologiaa tai matematiikkaa.

 

Työ yliopistossa vaikuttaa muidenkin elämään. Siinä pääsee mukaan tekemään tiedettä, josta on hyötyä koko ihmiskunnalle.

– Kutsumuksellisuus on kuitenkin kaksiteräinen miekka. Aina löytyy niitä, jotka ovat valmiita tekemään yliopistotyötä yhä kurjemmissa olosuhteissa, Martela varoittaa.

Omiin työolosuhteisiinsa Aalto-yliopistossa hän on tyytyväinen, mutta yliopistoväen kanssa keskustellessa on käynyt ilmi, että hallinnollista työtä on entistä enemmän ja aikaa tutkimuksen tekemiseen vähemmän.

– Eri foorumeissa on taisteltava sen eteen, että oma autonomia työssä vahvistuu. Vaikeissakin tilanteissa kannattaa muistaa oman työn perimmäinen merkitys.

Yliopistopäivät verkossa 26.11.2021

  • OAJ, YLL ja Tieteentekijät järjestävät perinteiset Yliopistopäivät webinaarina perjantaina 26. marraskuuta kello 13–15.
  • Teemana on työ, yhteisö ja merkitys. Jäsenet ovat saaneet tapahtumaan kutsun ja linkin ilmoittautumiseen.