Lukijan mielipide: Tiedätkö milloin et tiedä?

Platonin mukaan Sokratesta kehuttiin antiikin viisaimmaksi mieheksi, koska hän tiesi, ettei tiennyt mitään.

Monet pitävät nykyäänkin nöyryyttä tiedon edessä viisauden merkkinä, mutta samalla aikamme kehottaa jatkuvaan kannanottoon ja mielipiteiden muodostamiseen sekä niiden ilmaisemiseen – usein varsin puutteellisen tiedon pohjalta.

Luin Redditistä yhdysvaltalaisesta monivalintakoekäytännöstä, jossa vaihtoehdoksi on asetettu “ei voida päätellä annetun informaation pohjalta”. Tiivis ja lyhyt lause tuntui radikaalilta sokraattiselta kapinalta mielipidevääntöjen kyllästämässä maailmassa.

Totesin, että tätä koulummekin tarvitsee paljon enemmän: sen hahmottamista, voiko tietyn informaation perusteella tehdä luotettavia päätelmiä.

Luotettava informaatio hautautuu subjektiivisten näkemysten alle.

Maailma on täynnä ihmisiä, jotka luulevat tietävänsä, ja liian vähän ihmisiä, jotka tietävät, etteivät tiedä.

Luotettava informaatio hautautuu subjektiivisten näkemysten alle. Näkyvyyttä korostava aikamme saattaa kannustaa enemmän mielipiteiden rohkeaan ilmaisuun kuin kriittiseen ajatteluun ennen näkemyksen muodostamista.

Joskus onkin hyvä todeta, etten tiedä tai ettei minulla ole mielipidettä asiasta. Sen ääneen sanominen ei pitäisi olla koulussa tai elämässä hävettävä asia vaan rohkea ensiaskel viisauden polulla.

 

Niko Vallenius
katsomusaineiden opettaja
Lempäälä