Muistokirjoitus: Eeva Tuokko 1940–2023

Eeva Tuokko 1940–2023
Kielenopetuksen ja arvioinnin kehittäjä

 

Fil.tri Eeva Tuokko kuoli 14. kesäkuuta 2023 Tampereella. Hän oli 82-vuotias, syntynyt 11. syyskuuta 1940 Helsingissä.

 

Eevan ura alkoi Liedon-Tarvasjoen kokeiluperuskoulun ja lukion ruotsin ja englannin lehtorina ja lääninkouluttajana. Eevalla oli kyky hyödyntää vieraan kielen opettamisen ja sen kehittämisen viitekehyksiä. Hän teki oppikirjoja useissa työryhmissä, kuten Welcome to English, New Deal ja Open Up! ja toimi ylioppilastutkintolautakunnan sensorina. 2010-luvulla Eeva käynnisti englannin opettajien koulutuksen Zenican yliopistossa Bosnia-Hertsegovinassa.

 

Eeva teki pitkäjänteistä ja uraauurtavaa työtä vieraan kielen opetuksen kehittämisen ja arvioinnin alalla mm. suullisen kielitaidon digitaalisen arviointityökalun kehittäjänä. Eeva väitteli Jyväskylän yliopistossa 2007 tohtoriksi soveltavan kielitieteen alalla tutkimuskohteenaan kielitaidon arviointi. Oppimistulosten ilmaiseminen taitotasoilla oli tuolloin melko uutta. Menetelmien kehittämiselle samoin kuin koulutukselle oli tarvetta, jotta opettajat, oppimateriaalin laatijat ja tutkintojen järjestäjät osaisivat arvioida tehtäviä riittävän luotettavasti. Tutkimuksella oli yhteys EU:n kielitaitoindikaattoriin.

 

Ei liene yllättävää, että tutkimuskohde valikoitui soveltavasta kielitieteestä, jonka pyrkimyksenä on yhteiskunnallinen merkittävyys. Eeva integroi agendansa taitavasti yhteiskunnan muutokseen ja toimi useiden organisaatioiden, kuten Pohjola-Norden ja Tampereen kaupunki, luottamushenkilönä. Eeva Tuokko sai itsenäisyyspäivänä 2000 Suomen Leijonan ritarikunnan ritarimerkin.

 

Eeva oli uudistusmielinen. Hän kehitti Suomen kielenopetusta tarmokkaasti ja omistautuneesti. Eevalle oli ominaista yhteisöllisyys, joka ilmeni erilaisessa yhdistystoiminnassa. Ystävät luonnehtivat Eevaa valoisaksi, energiseksi, huumorintajuiseksi ja empaattiseksi henkilöksi.

 

Raija Tuokko
Heini Pakula
Kirjoittajat ovat Eeva Tuokon tytär sekä ystävä ja työtoveri.