Suomen kielellä paprikamaassa

Opettajanhuoneen hyllyä koristavat neljän tuulen hattu ja tuohikontti. Kirjahyllyssä on niin Pentti Saarikoskea kuin ja Sofi Oksastakin. Ollaan Szegedin yliopistossa Unkarissa, jossa akaalainen Anna Orava on elokuusta alkaen opettanut suomea ja kirjallisuutta.

Opiskelijat ovat pääasiassa unkarilaisia, mutta mukana ovat myös udmurtin kielen opettaja ja tohtoriopiskelija Kiinasta. Lähinnä unkarilaisia kouluttavassa yliopistossa opetetaan suomen lisäksi udmurtia, mansia ja samojedia. Suomenopiskelijat ovat hyvin motivoituneita. Monelle luontomme ja musiikkimme ovat tärkeitä syitä harvinaisen kielen opiskeluun.

– Kalastusta harrastava on ihastunut tuhansiin järviimme, toinen rakastaa suomalaista rockia: Kotiteollisuus, Apulanta, Nightwish ja HIM ovat tuttuja, Anna kertoo.

Suomalaisen musiikin kuuntelu on myös hyvä keino oppia kieltä ja tutustua kulttuuriin.

 

31-vuotias Anna työskenteli aiemmin suomi toisena kielenä -tuntiopettajana Tampereen teknillisessä yliopistossa.

– En tiennyt Szegedistä mitään, mutta kun tilaisuus tulla tänne avautui, otin selvää.

Unkarin yliopistosysteemi poikkeaa melko tavalla omastamme. Kiinnostavin oli syksyn ensimmäinen viikko, jolloin opetusta ei ollut.

– Silloin aikataulutettiin kurssit eri ryhmien kanssa. Lukujärjestys oli tehty, mutta aloitusviikolla kaikki vielä muuttui, Anna naurahtaa.

Opetusryhmissä on vain 2–6 opiskelijaa, joten opetus on hyvin yksilöllistä. Esimerkiksi unkarin kielen kurssi on erittäin opettajajohtoinen ja kielioppipainotteinen. Kirjallisia tehtäviä tehdään paljon.

– Minä sen sijaan käytän paljon suullisia harjoituksia ja kuunteluita ja annan aikaa vievät kirjalliset tehtävät pääosin kotitehtäviksi.