Ope suosittelee: Kipeät ja kepeät näkökulmat

Tästä opin
Trevor Noahin kirja on omaelämäkerta apartheid-ajan lapsuudesta ja nuoruudesta Etelä-Afrikassa. Rotuerottelun maassa hän oli ikään kuin laiton, koska hänen äitinsä on musta ja isänsä valkoinen.
Paitsi rasismista, vallasta ja hurjasta nuoruudestaan, kirjoittaja kertoo rakastavasti pelottomasta äidistään.
Moni yläkoulun ja lukion oppilaani on lukenut teoksen. Vallan ja rasismin teemat ovat ajankohtaisia myös täällä Suomessa. Nykyään Yhdysvalloissa asuva Noah on koomikko ja tv-juontaja.
Trevor Noah: Laiton lapsi. Suom. Jaana Iso-Markku. Ateena 2020.

 

Tähän haluan tarttua
Aloin jo lukea tätä esikoisteosta, jonka teemoja, kuten Noahin kirjassa, ovat sivuun jääminen ja ulos sulkeminen. Koulupihan onnettomia jakolinjoja kuvataan raastavan uskottavasti.
Päähenkilöt, keskiluokkaisten perheiden kolme lasta, hakeutuvat helsinkiläiseen eliittilukioon ja ystävystyvät. Kokemus siitä, miten heidät on ikätovereiden joukossa ohikatsottu, vaikuttaa rankasti minäkuvaan.
Nämä teemat ovat koulussa todella tärkeitä: osallisuus ja se, miten olla heikomman puolella.
Maija Kauhanen: Eliitti. Otava 2019.

 

Tästä innostun
Red Nose Company on klovneriaan erikoistunut suomalainen ammattiteatteriryhmä, joka tekee esityksiä kaikenikäisille. Olen nähnyt niistä useita ja pidin etenkin Punaisesta viivasta.
Red Noselle tyypillistä on yhdistää syvyys ja kepeys, runollisuus ja groteskius ja tuoda tuoreita näkökulmia klassikkoteoksiin. Odotan innolla koko perheen esitystä Frankenstein, esiintyjinä Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama.
Teatteri tarjoaa myös striimauksia.
rednose.fi

 

Vinkit antoi helsinkiläisen Viikin normaalikoulun äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori ja kirjailija Terhi Törmälehto, jonka toinen romaani Taavi ilmestyi helmikuussa. Häntä inspiroi kirjailija Laura Lehtolan tapa kuvata arkea.