Kuntatyö kannattelee nyt yhteiskuntaa

Koronakriisi aiheuttaa nopeita joustoja työlainsäädäntöön. Ensimmäinen raja vedettiin yksityisen ja julkisen alan työpaikkojen välille.

Opetusalalla yhteiskunnallinen poikkeustilanne laajeni nopeasti työmarkkina-asioihin.

Työntekijöitä huolestuttaa, miten käy omalle työsuhteelle ja palkanmaksulle. Monilla aloilla pohditaan vähintäänkin sitä, milloin käteen ojennettaisiin lomautuslappu.

Yksityisille aloille luotiin pikavauhtia työmarkkinajärjestöjen yhteistyössä paketti, jolla tuetaan työntekijöiden toimeentuloa ja yritysten taloustilannetta. Tätä lehteä tehtäessä maan hallitus oli toteuttamassa järjestöjen esityksistä ”pääosan”, mutta lait eivät ehtineet astua voimaan ennen lehden painamista.

Lomautettavien ja irtisanottavien työntekijöiden toimeentulon turvaamiseksi on tarkoitus tehdä parannuksia. Vastaavasti monia työlainsäädännön pykäliä oltiin höllentämässä ja lomauttamista nopeuttamassa. Esimerkiksi yksityissä päiväkodeissa vaikutti olevan alkamassa lomautusten aalto.

OAJ antaa lomauttamisasioista yksityiselle puolelle uudet ohjeet heti, kun laki tulee voimaan.

 

Julkisia aloja esitetyt lakimuutokset eivät koske. Lisäksi sekä pääministeri Sanna Marin että kuntaministeri Sirpa Paatero ovat vedonneet voimakkaasti, että kunnat pidättäytyisivät nyt henkilöstönsä lomautuksista.

Julkisella alalla on säilytettävä maltti.

OAJ:n kehittämispäällikkö Niku Tuomisto toteaa, että meneillään olevassa tilanteessa julkisen puolen työntekijät ja palvelut pitävät yhteiskuntaa pystyssä.

– Julkisella alalla on säilytettävä maltti, eikä enempää epävarmuutta eli kuntien yt-neuvotteluja nyt kaivata.

Hänen mukaansa parikymmentä kuntaa yritti kiirehtiä päätöksiä lomautuksiin johtavista yt-neuvotteluista koronakriisin aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

– Se on minusta epäeettistä.

 

OAJ:n tietojen mukaan opettajien työmäärä kasvoi, kun lähiopetusta korvattiin etäopetuksella. Samaan aikaan esimerkiksi vapaan sivistystyön tai taiteen perusopetuksen opetusta on peruuntunut, vaikka estettä etäopetukselle ei näissäkään suinkaan aina ole.

– Toisilla työt loppuvat ja toisilla on jaksaminen koetuksella. Niistä opettajista, joiden työ on vähentynyt, voisi löytyä tukea kasvaneen opetustyömäärän jakamiseen yleissivistävässä opetuksessa, Tuomisto vinkkaa.

Kunnat ajautuvat epidemian vuoksi valtaviin taloudellisiin vaikeuksiin. Kuntien rahoitus on esillä huhtikuun kehysriihessä ja mahdollisissa lisätalousarvioissa.