Juuri nyt: Lisää velvollisuuksia opojen kesään

Jouni Oinoselle ja muille yläkoulujen opinto-ohjaajille selviää näihin aikoihin, saivatko oman koulun yhdeksäsluokkalaiset toisen asteen opiskelupaikan.

Kun oppivelvollisuus nyt pitenee 18 ikävuoteen, peruskoulun opinto-ohjaajilla on velvollisuus kesällä suorastaan saatella yhdeksäsluokkalaisensa toisen asteen opinahjoihin. Jos kaikki sujuu sutjakasti, opojen kesäajan työtunnit riittävät tähän tehtävään.

– Mutta ellei nuori ole saanut opiskelupaikkaa, peruskoulun opojen tehtävänä on auttaa häntä opiskelupaikan löytämisessä, opinto-ohjaaja Jouni Oinonen Kontiolahden koulusta kertoo.

Aiemminkin hän ja monet opokollegat ovat toimineet näin. Jos nuori tarvitsee tässä vaiheessa paljon tukea, opojen työtunnit eivät välttämättä riitä.

– Lisäresursseja meille ei kuitenkaan ole toistaiseksi tiedossa, Oinonen sanoo.

 

Jukon pääluottamusmiehenä Oinosella on puolet opon OVTES:n mukaisista työtunneista. Kesäkeskeytyksen aikana hänellä ja hänen molemmilla kollegoillaan on 30 tuntia työaikaa jälkiohjaukseen.

Aiemmin opot eivät ole saaneet tietoa siitä, jatkavatko nuoret opintiellä. Nyt tilanne muuttuu.

– Toisen asteen oppilaitosten on ilmoitettava uuteen Valpas-palveluun, onko nuori aloittanut opiskelun. Ellei, asuinkunnan eli käytännössä yläkoulun opojen on ohjattava häntä elo–syyskuussa pääsemään koulutukseen.

 

Opoille lisää kesävelvotteita

  • Useimmissa kunnissa opinto-ohjaajan on valvottava onko nuori saanut opiskelupaikan, ottaako hän paikan vastaan ja onko hän aloittanut koulutuksessa.
  • Jos nuori ei saa opiskelupaikkaa tai ota sitä vastaan, hänet on ohjattava johonkin koulutukseen.