Nelisentoista vuotta sitten Anne Rantasen elämä oli työntäyteistä: aika hupeni opettajan työhön ja toimintaan Matemaattisten aineiden opettajien liiton MAOLin hallituksessa. Kotona pölyhiukkaset pakkasivat ottamaan vallan.
– Ostin kokouspalkkioilla marttojen Kotiavulta siivousapua ja päädyin lopulta mukaan toimintaan, Anne nauraa.
Marttailulle tuli aikaa, kun Anne siirtyi Ylöjärven yhtenäiskoulun apulaisrehtoriksi ja jäi pois MAOLin hallituksesta.
Nyt Anne on Pirkanmaan Marttapiirin puheenjohtaja ja Tampereen Marttayhdistyksen hallituksen jäsen. Enemmän kuin pullantuoksuinen martta hän sanoo olevansa järjestöjyrä, joka pitää myös taseista ja tuloslaskelmista.
– Tykkään kokoustyöskentelystä. Toimintaa kehitetään kokouksissa, ja niissä tutustuu erilaisiin ihmisiin, hän kuvailee.
Järjestötoiminta on kulkenut Annen mukana eri elämänvaiheissa. Lukiolaisena hän oli luokkansa edustaja monessa, yliopistossa opiskelijajäsen tiedekuntaneuvostossa. Lasten myötä tuli uutta: Anne oli seurakunnan äiti–lapsi-kerhossa ja perhetyön vastuuryhmässä.
– Opettajana olin MAOLin lisäksi esimerkiksi OAJ:n paikallisyhdistyksen puheenjohtaja ja mukana Pirkanmaan alueyhdistyksen hallituksessa, kun yhdistys perustettiin.
Marttojen vuoro tuli 18–45-vuotiaille naisille tarkoitetun Ladies Circle -järjestön jälkeen.
– Halusin harrastuksen, johon en voi missään vaiheessa olla liian vanha, Anne toteaa.
Marttailu on mukavaa ihmisten kanssa olemista ilman ammattirooleja. Toimintaryhmissä puuhataan sitä, mikä jäseniä kiinnostaa. Kässämarttojen kanssa Anne on esimerkiksi käynyt käsityömessuilla opettamassa sukan kantapään neulomista.
Annen oma marttaporukka, Nykynaiset, on tänä syksynä oppinut uutta juustoista alan liikkeeltä tilatussa juustoillassa, liikkunut yhdessä ja opiskellut ilmastoystävällisen keittiön aakkosia Arkiruoka on järkiruokaa -kokkikurssilla. Kurssi on yksi Marttaliiton koulutuksista, joita Anne vetää omalle ryhmälleen.
– Koulutuksissa pääsee testaamaan makuja, joita on vaikea kuvitella resepteistä. Parasta perunasta -kurssin jälkeen olen tehnyt monta kertaa intialaista perunacurrya, hän kertoo.
Joulukuun puolivälissä Nykynaiset on mukana Tampereen Marttayhdistyksen perinteisten joulumyyjäisten järjestelyissä.
Koulussa Anne on 750 oppilaan ja melkein sadan opettajan ja ohjaajan apulaisrehtori. Annen saa yleensä helpommin kiinni kuin ykkösrehtorin, joten toimiston ovi käy tiheään.
– Tehtäväni on huolehtia arjen sujumisesta, kuunnella ja auttaa. Tuen opettajia esimerkiksi asioiden ratkomisessa huoltajien kanssa.
Esimiehen on ajateltava kokonaisuuksia, hoidettava asioita puolueettomasti ja osattava laittaa oma huono päivä sivuun.
– Eikä aina voi miellyttää kaikkia.
OAJ:ssä toimiminen syvensi opettajan työtä. Nyt Anne vaikuttaa Pirkanmaan rehtoreiden hallituksessa.
– Ammattiyhdistystoiminnassa oppii ja on ajan hermolla. Työhyvinvointi lisääntyy, kun luulot vaikkapa työsuhteeseen liittyvistä asioista muuttuvat tiedoksi, hän muistuttaa.
Joulu on Annelle ennen kaikkea lomaa, jolloin hän käpertyy sohvannurkkaan lukemaan ja tekemään käsitöitä. Pölyhiukkasista Anne huolehtii marttojen opeilla.
– Kun ylläpitosiivous toimii, jouluna ei tarvitse puunata erikseen.
Takavuosina tuli hankittua kookkaampi joulukuusi. Nyt pieni joulupuu on tuolin päällä. Tunnelmaa tuovat äidin tekemät, ikkunaan ripustettavat olkikoristeet ja itse ensimmäiseen omaan kotiin ostetut kuusenkoristeet.
Ruokalista on perinteinen: pöydässä pitää olla ainakin lanttulaatikkoa ja säilykeherneitä sekä satakuntalainen salaatti.
– Keitä punajuurta ja porkkanaa al dente ja leikkaa ne kauniiksi pieniksi kuutioiksi. Silppua sipuli, lisää vähän suolaa ja sekoita, Anne Rantanen vinkkaa.
Anne Rantanen
- Ylöjärven yhteinäiskoulun apulaisrehtori. Siirtyi tehtävään matemaattisten aineiden opettajan työstä. 58-vuotias.
- Pirkanmaan Marttapiirin puheenjohtaja, Tampereen marttayhdistyksen hallituksen jäsen. Mukana Nykynaisissa ja Kässämartoissa.
- Pirkanmaan rehtoreiden hallituksen jäsen ja OAJ:n Ylöjärven paikallisyhdistyksen taloudenhoitaja.