OAJ nousee Areenalle – ”Tuomme Poriin koko hienon tutkimuspohjaisen kasvatus- ja koulutusalan”

OAJ on Suomi Areenan pääyhteistyökumppani ensi vuonna, ensimmäisenä ammattijärjestönä. Silloin yhteiskunnalliseen keskusteluun nostetaan koko ala.

Saippuakuplajono nousee Porin torin porottavassa auringossa. Vanat kohoavat OAJ:n teltalta heinäkuisessa Suomi Areenassa. Ne tekevät Suomen yhteiskunnallisista kuplista konkreettisia – jotta ne voidaan rikkoa. Puhaltamassa on päättäjiä ja vaikuttajia.

 

Mediahubin ja Porin kaupungin järjestämä Suomi Areena on jokakesäinen yhteiskunnallisten keskustelujen tapahtumapaikka. Vuosittain vaihtuvat yhteistyökumppanit vaikuttavat teemaan ja ohjelmasisältöön.

Tuomme Poriin koko hienon tutkimuspohjaisen kasvatus- ja koulutusalan.

Ensi kesänä koulutus-, kasvatus- ja tutkimusala nousevat poikkeuksellisen laajasti yhteiseen keskusteluun, sillä OAJ on toinen tapahtuman pääyhteistyökumppaneista.

– Koko suomalaisen yhteiskunnan kannalta on ratkaisevaa, että alan tulevaisuus turvataan ja ollaan edelläkävijöitä. Tällä luodaan pohja yksilöiden ja yhteiskunnan hyvinvoinnille ja menestykselle, myös uusille innovaatioille, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa.

OAJ alkaa heti alkusyksystä miettiä, miten Porissa ollaan ensi kesänä esillä. Jo nyt Luukkainen lupaa vahvaa näkyvyyttä.

– Tuomme Poriin koko hienon tutkimuspohjaisen kasvatus- ja koulutusalan.

Toisena yhteistyökumppanina Areenassa on yritysten kansainvälistymistä ja innovaatioita tukeva Business Finland. Teema Tulevaisuuden osaaminen ja innovaatiot mahdollistaa keskustelut esimerkiksi jatkuvasta oppimisesta.

– On tärkeää keskustella yhteiskunnan eri tasoilla laajasti siitä, miten parhaiten onnistumme kasvattamaan ja sivistämään tulevat polvet ja miten turvaamme työelämässä olevien mahdollisuuden vastata tuleviin haasteisiin, Luukkainen jatkaa.

 

Myös tämän kesän Suomi Areenassa keskusteltiin osaamisesta, oppimisesta ja sivistyksestä. OAJ:n ja Porin sivistystoimen yhdessä järjestämä paneeli Tiedolla, taidolla ja tunteella – ollaan immeisiksi! keräsi väkeä ja keskustelu herätti spontaaneja aplodeja.

Panelistit muistuttivat sivistyksen merkityksestä osaamisen rinnalla. Tutkija Tuukka Tomperi herätteli kuulijoita väitteellä, että osaamispuhe jopa uhkaa sivistystä. Osaamistavoitteet tiedetään ennalta, ja usein työelämä sanelee ne.

– Sivistyksen idea on, että edes kasvattaja tai opettaja ei viime kädessä tiedä, mihin sivistystä tullaan käyttämään. Sivistyksen ytimessä on luovuus. Se tuottaa jotakin sellaista, mitä ei vielä ole nähty.

Professori Nina Sajaniemi sanoi olevansa huolissaan puheesta, jossa kaikki haluavat olla innovatiivisia ja keksiä kaiken itse. Oppiminen on Sajaniemen mukaan paljon nöyrempi lähtökohta kuin osaaminen.

– Sivistystä on se, että näkee vahvuuden toisessa ja osaa katsoa asioita toisen näkökulmasta. Out of the box -ajattelu edellyttää, että on joskus ollut sisällä boxissa. On oppinut peruskäsityksiä ja -käsitteitä, jotain, mitä itseä viisaammat ovat tähän maailmaan tuoneet, Sajaniemi kuvaa.

Rauhanvälittäjä Hussein al-Taee muistutti, että kaikille tasaveroinen mahdollisuus koulutukseen takaa, ettei sivistys jää vain eliitin asiaksi.

– Olen tullut yhteiskunnasta, jossa mikään ei toimi ja jossa ei ole minkäänlaista turvallisuutta. Suomessa olen saanut hyvän koulutuksen, paikan elää ja olla oma itseni. Olen valmis tekemään ihan mitä vain suojallakseni sitä, että tulevaisuudessakin kaikilla on sama mahdollisuus, al-Taee kuvasi.

 

OAJ:n teltalla yhteiskunnallisia kuplia saippuakuplien muodossa puhkoi useampia kymmeniä Areena-kävijöitä. Kyytiä saivat niin mediaan, politiikkaan kuin kulttuuriinkin liittyvät kuplat.

– Koulutus voi rohkaista monimuotoisuuden hyödyntämiseen ja avaraan ajatteluun. Mitä kuplia koulutuksen tulisi pystyä Suomessa puhkaisemaan? Olli Luukkainen haastaa pohtimaan.

Sanoja erilaisuudesta

OAJ ja Porin sivistystoimi järjestivät keväällä kirjoituskilpailun Satakunnassa asuville oppijoille esiopetuksesta amikseen.

Kirjoituksissa pohdittiin, miten kaikki ihmiset ovat erilaisia ja miksi.

Kilpailussa oli sarjat esiopetuksen, peruskoulun, lukion ja ammatillisen koulutuksen oppilaille. Sarjojen parhaat palkittiin stipendillä. Voittajat julkistettiin heinäkuussa Suomi Areenassa.

Yksi palkituista oli Porin lyseon lukion opiskelija Aino-Maija Helkkula, joka esitti kirjoituksensa Runo särkyneille OAJ:n ja Porin sivistystoimen keskustelutilaisuudessa.

Runo särkyneille

mitä jos
pysähtyisimme ajattelemaan
katsomaan

sinä siinä
minä tässä
itseämme
kai etsimässä

kaikilla
omat tarpeet
oma tahto
jota seurataan
vaikka kyynärpäätaktiikalla

mutta kuitenkin
kaikilla
sama kaipuu
johonkin
jota kukaan
ei uskalla sanoa ääneen

särkynyt sydän
jokaisessa rinnassa
mutta toisen haava
näyttää erilaiselta
kuin omani

toisella
haava kulkee olkapäästä lapaluun kuoppaan
minulla
kiertää kaulan ojentautuen kohti silmäkulmaa

ihmettelen
miksi toisella on erilaisia oireita
miksi toisen tuska
näkyy eri tavalla
kuin omani

naapurini äyskii
äyskin takaisin
ajattelevan hänen olevan
tunteeton
itsekäs
vaikka itse asiassa
hänen huoneessaan
makaa kuoleva vaimo

laitan kiukkuisen kirjeen
postilaatikkoon
uhkaan ilmoittaa poliisille
jos ei hoida sotkuista pihaansa

naapuri itkee

vaadin ymmärrystä
kunnioitusta
enkä kuitenkaan
kykene antamaan sitä itse

eri haava
sama tunne
loppumattomasta koti-ikävästä

on kuin
silmäni
olisivat sokeutuneet
toisen kivulta

yritän ymmärtää
katson toisen silmillä
yhtä paljon
kuin omillani

sillä

vain rakkaus
voi oikaista
minkä viha vääristää

 

Aino-Maija Helkkula