Aktiivimallissa vielä tekemistä − ”Tämä on kinkkinen juttu”

Opettajien Työttömyyskassa soveltaa aktiivimallin pykäliä käytännössä. Kun mallin ensimmäinen tarkastelujakso päättyy, iskee kassaan ruuhkapiikki.

Miten lakia työttömien aktivoinnista sovelletaan? Se nähdään viimeistään, kun ensimmäinen kolmen kuukauden tarkastelujakso huhtikuussa päättyy, arvelee Opettajien Työttömyyskassan johtaja Katriina Vierula.

Toistaiseksi lain soveltamisesta on vielä paljon epätietoisuutta, ja se hermostuttaa työttömiä ja työttömyysuhan alla olevia opettajia. Vierula odottaa tarkennuksia esimerkiksi siitä, millainen työllisyyskoulutus on aktiivisuuden osoittamista.

− Tämä on kinkkinen juttu, koska markkinoilla on paljon erilaisia yksityisiä koulutuksen järjestäjiä. Kassan pitää tietää, mikä hyväksytään työvoimakoulutukseksi ja mikä ei. Harmaata aluetta tulee olemaan ja tarkennuksia tarvitaan.

Vierula rauhoittelee, että kaikkiin kysymyksiin löytyy varmasti toimiva ratkaisu.

Harmaata aluetta tulee olemaan ja tarkennuksia tarvitaan.

Kritiikki aktiivimallia kohtaan on ollut laajaa ja äänekästä. Vierulan mielestä siinä on myös ylilyöntejä.

− Huoli siitä, ettei koulutusta ja työpaikkoja löydy, voi olla liioiteltua varsinkin pääkaupunkiseudulla, missä ainakin koulutusta löytynee helpommin. Muualla Suomessa aktiivitoimia voi olla vaikeampi löytää.

Vierula toivoo, että aktiivimallin soveltamisohjeissa otetaan huomioon kaikkialla Suomessa asuvat työttömät.

Työttömien syyllistämiskeskustelua Vierula ei ymmärrä lainkaan.

− Se on nöyryyttävää. Työttömyys on jo sinänsä ahdistavaa.

 

Työttömien aktiivisuutta syynätään vuoden alusta lähtien 65 maksupäivän jaksoissa. Opettajien Työttömyyskassalle ensimmäisen jakson päättyminen tietää mahdollisesti jättimäistä käsittelyruuhkaa.

Aktiivimalliin on kassassa varauduttu kuten mihin tahansa muutokseen. Henkilöstöä on koulutettu, ja kaikki ovat orientoituneet uuteen.

− Miehistön määrä pidetään tapissa, mutta lomia ei ole peruttu. Tärkeintä on, että pystymme palvelemaan asiakkaitamme mahdollisimman nopeasti, Vierula sanoo.

Toistaiseksi kassa on selvinnyt tehtävästään hyvin myös kiireisimpinä kesäkuukausina. Tällä hetkellä asiopäivärahan jatkohakemuksen käsittely kestää noin viikon.

 

Opettajien Työttömyyskassa maksaa ansioturvaa ja muita lakisääteisiä etuuksia jäsenilleen. Kassan reilusta sadastatuhannesta jäsenestä työttömyysetuutta saa tällä hetkellä yli kymmenen prosenttia. Luku tuntuu suurelta, mutta siinä ovat mukana myös hetkellisesti työttömänä olevat.