Kirjailijaope ammentaa ideoita oppilailtaan

Tatu-Pekka Kekäläinen pyörittää kotonaan pienkustantamoa. Hän sanoo, että kirjoittaminen tekee hänestä paremman opettajan.

Tatu-Pekka Kekäläisen työhuoneen hyllyssä ovat vierekkäin James Joycen klassikko Odysseus ja hänen oma 700-sivuinen esikoisteoksensa, vuonna 2009 julkaistu tekstikokoelma.

– Hauska sattuma. Joyce on yksi idoleistani.

Tatu-Pekka kutsuu omaa esikoistaan Capricornia ”hirviöteokseksi”, jonka kirjoittaminen oli hänen tapansa käsitellä neljänkympin kriisiä.

Täällä, kuopiolaislähiössä sijaitsevan omakotitalon toisessa kerroksessa, Tatu-Pekka kustantaa kirjoja ja kirjoittaa niitä – aina, kun päivätyöltään ja perhe-elämältään ehtii.

 

Kirjallinen ura on kulkenut opettajan työn rinnalla yli vuosikymmenen. Tatu-Pekka on työskennellyt 20 vuotta luokanopettajana Rajalan koulussa Kuopiossa. Nyt hän on virastaan lukuvuoden mittaisella apurahavapaalla ja kirjoittaa nuortenkirjaa.

Tatu-Pekan vuonna 2009 perustama Icasos-pienkustantamo on julkaissut parikymmentä nimekettä, pääasiassa dekkareita, romaaneja sekä lasten- ja nuortenkirjoja. Kekäläisen luomiin Roskasakki- ja Rob McCool -lasten- ja nuortenkirjasarjoihin kuuluvia teoksia on ilmestynyt seitsemän.

– Ehkä se yhdistävä juttu on paikallisuus. Moni julkaisu liittyy tavalla tai toisella Kuopioon. Mutta täytyy tunnustaa, että se ei ole ollut kauhean suunniteltua.

Tatu-Pekan kirjallisen uran alku ei ollut sekään tarkkaan käsikirjoitettu. Vuonna 2002 hän toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja jäi töistä virkavapaalle kirjoittaakseen nuortenkirjan. Hän arveli sen valmistuvan muutamassa kuukaudessa.

Meni seitsemän vuotta. Eikä tullut nuortenkirjaa vaan edellä mainittu järkälemäinen esikoisteos.

– Eihän sellaista käsikirjoitusta kukaan halunnut kustantaa.

Niinpä Tatu-Pekka perusti oman kustannusosakeyhtiön päästäkseen toteuttamaan ideoitaan.

 

Työnantaja on suhtautunut Tatu-Pekan kirjalliseen sivutyöhön suopeasti. Esikoisteostaan hän teki ensin virkavapaalla, ja työn venyessä hän jäi työnantajan suostumuksella vuorotteluvapaalle.

Sittemmin Tatu-Pekka on pitänyt useampia apurahavapaita. Hän on ollut virkavapaalla ja sopinut välillä tekevänsä töitä tuntiopettajana.

– Sellainen osoittaa joustavuutta ja hyvää tahtoa työntekijää kohtaan. On nähty, että myös opettajan työ on tavallaan kulttuurityötä, eivätkä nämä kaksi ole toisiaan poissulkevia asioita, Tatu-Pekka pohtii.

Entä tekeekö kirjoittaminen Tatu-Pekasta paremman opettajan?

– Ehdottomasti. Suosittelen kirjoittamista ihan kaikille. Siinä pistetään omia ajatuksia järjestykseen ja eläydytään erilaisiin ihmisiin ja tilanteisiin.

 

Rajalan koulun rehtori Outi Karikoski kuvailee Tatu-Pekkaa kekseliääksi ja kaavoihin kangistumattomaksi opettajaksi.

Kerran Tatu-Pekan luokka, opettaja mukaan lukien, tuli ruokalaan konttaamalla. Matematiikan tunnilla Tatu-Pekka on soittanut joogamusiikkia, koska on huomannut sen auttavan keskittymisessä.

Tatu-Pekka sanoo tarttuvansa herkästi oppilailta tuleviin ideoihin. Vuorovaikutus lasten kanssa toteutuu myös kirjallisessa työssä. Tatu-Pekka pitää Livekirjailija-blogia, jossa Rob McCool -tarinat syntyvät luku kerrallaan ja teksti muokkautuu lukijoilta tulleen palautteen perusteella.

Tatu-Pekka esimerkiksi vähensi McCoolien veljesten määrää, koska yleisön mielestä päähenkilöitä oli liikaa. Nyt työn alla on sarjan kolmas osa.

Kirjaileva opettaja pitää kirjoja jatkuvasti esillä luokassaan ja järjestää oppilailleen lukuhaasteita, joissa palkintona on vaikkapa retki.

– Koulussa ei saa koskaan olla niin kiire, etteikö jäisi aikaa rauhoittua kirjan ääreen.

 

Tatu-Pekka Kekäläinen

  • Kuopion Rajalan koulun toisen luokan opettaja. 50-vuotias.
  • Kirjoittaa romaaneja sekä lasten- ja nuortenkirjoja kirjailijanimellä Tatu Kokko ja pyörittää vuonna 2009 perustamaansa Icasos-pienkustantamoa.
  • Toimii Kuopiossa Pohjois-Savon kirjallisen yhdistyksen Vestäjien puheenjohtajana.