Tampereen seudun ammattiopistossa Tredussa 210 päätoimista tuntiopettajaa on saanut lehtorin viran. Yksi heistä on autopuolen opettaja ja luottamusmies Ismo Kymäläinen Tredun Oriveden yksiköstä
– Elo–syyskuun vaihteessa meitä lähti viikonlopun viettoon yli kaksisataa päätoimista tuntiopettajaa, ja maanantaina palasimme töihin lehtoreina, iloitsee Kymäläinen, joka ehti olla reilut 20 vuotta päätoimisena tuntiopettajana.
Lehtori-nimike ei tuo lisää palkkaa mutta antaa takuun siitä, että töitä on vuodessa vähintään 1 500 tuntia. Päätoimiselle tuntiopettajalle töitä luvattiin vähintään 800 tuntia vuodessa.
OAJ on ajanut pitkään sitä, että ammatillisissa oppilaitoksissa opettajat ovat lehtoreita, ja päätoimisia tuntiopettajia palkataan lähinnä muuttuviin tilanteisiin. Näin tapahtunut jo monissa oppilaitoksissa.
Nyt oikeaan suuntaan on lähtenyt myös Tredu, joka pyöritti koulutusta vuosia pitkälti päätoimisten tuntiopettajien varassa, vaikka opetustyön vähenemistä ei ollut näköpiirissä.
Tredu on Suomen toiseksi suurin ammatillisen koulutuksen järjestäjä. Se toimii kahdeksan kunnan alueella Pirkanmaalla 15 toimipisteessä. Uusien lehtoreiden myötä Tredun opetushenkilöstöstä lähes 80 prosenttia, noin 400, on lehtoreita.
Tredussa luottamusmiehet tekivät pitkään töitä muutoksen eteen.
– On hienoa, että työnantaja vei sen viimein maaliin, Kymäläinen sanoo,
Luottamusmieheltä eivät silti työt lopu.
– Teemme töitä, jotta lähiopetustunteja saataisiin vähitellen lisää, Kymäläinen sanoo.
Kun hän tuli alalle vuonna 1995, lähiopetusta oli viikossa 32–36 tuntia. Nyt määrä on romahtanut melkein puoleen, 16–18 tuntiin viikossa.
Lisäksi Kymäläisen opiskelijoista jopa kolmasosalla on hankaluuksia pärjätä arjessa.
– Ennen autoalaa opiskelemaan tuli nuoria, jotka olivat tottuneet tekemään asioita. Nyt eletään tietokone- ja kännykkäaikaa, ja jotkut opiskelijat eivät ole pitäneet ruuvimeisseliä kädessä. Tosin hyviä kasvutarinoita niistäkin tulee, jos asenne on kohdallaan.