Pistari: Tekoäly koppaa pudokkaat

Professori Pekka Abrahamsson Jyväskylän yliopistosta oli mukana rakentamassa tekoälysovellusta, joka osaa ennustaa todennäköisyyden opiskelijan opintojen keskeytymiselle.

Toiselle asteelle kehittämänne sovellus Opo AI on kuin opon ja etsivän nuorisotyöntekijän yhdistelmä.

Se on vielä parempi, koska tämä kaveri ei väsy. Sovellus auttaa meitä tunnistamaan ne opiskelijat, jotka ovat vaarassa keskeyttää opintonsa.

Esimerkiksi poissaolot, asioiden tekemättä jättämiset ja hylätyt suoritukset kertovat vaarasta aika suoraan. Kokeissa saavutimme parhaimmillaan 94 prosentin tarkkuuden.

 

Kun kone havaitsee keskeyttämisvaarassa olevat, opettajille jää enemmän aikaa nuorten auttamiseen.

Toivon, että niin käy. Sovellushan ei ole korvaamassa ketään, vaan se on opettajille työkalu. Se nostaa punaiset liput pystyyn niin aikaisessa vaiheessa.

Silti en haluaisi, että opettajatkaan lakkaavat etsimästä lopettamisvaarassa olevia. Opiskelijoiden hyvinvoinnin seuraaminen on normaali osa opettajien työtä.

 

Opiskelijat pysyvät sovelluksen ansiosta skarppina. Hehän tietävät, että isoveli valvoo.

Tässä äänestän vastaan. Nuoret ovat jo tottuneet kaikenlaisiin algoritmeihin, joten en usko, että tämä velikulta sen enempää heitä hermostuttaa. Toivotaan kuitenkin, että kaikki skarppaisivat.

 

Tekoäly voi myös erehtyä. Väärä hälytys on kuitenkin parempi kuin se, ettei kukaan huomaa nuoren ongelmia.

Ehdottomasti samaa mieltä. Kenellekään ei varmaan liikaa anneta huomiota. Jos tämä sovellus auttaa antamaan huomiota niille, jotka eivät olleetkaan lopettamassa, se on vain hyvä asia.

 

Pohjana opiskelijatiedot

  • Jyväskylän yliopiston ja TCD Consulting and Researchin rakentama tekoälysovellus käyttää datana oppilaitosten järjestelmien opiskelijatietoja.
  • Mallia testattiin Etelä-Savon koulutuksen sekä Ylä-Savon ja Itä-Savon koulutuskuntayhtymien aineistoilla.

Tutustu tekoälyyn: