Sukupolvien kohtaamista ja raitista ilmaa – Aino Hynnä kannustaa varaamaan pari tuntia ulkoiluystävätoimintaan

Ulkoiluystävätoiminnasta innostunut Aino Hynnä saattaa yläkoululaiset ja ikäihmiset yhteen.

Sukupolvien kohtaamisia, kyytiä ennakkoluuloille, empatiaa ja ymmärrystä sekä leppoisaa kävelyä raittiissa ulkoilmassa. Muun muassa tätä on luvassa, kun koululuokat ryhtyvät ulkoiluystäviksi ikääntyneille.

Erityisluokanopettaja Aino Hynnä Pohjois-Haagan yhteiskoulusta oppilaineen on käynyt pari kertaa vuodessa ulkoilemassa läheisten palvelutalojen asukkaiden kanssa.

– Yläkoululaispoikien ensimmäinen reaktio ei ollut kovin innostunut, kun kerroin, että menemme ulkoilemaan ikäihmisten kanssa. Asenne pehmeni, kun selitin, etteivät pyörätuolilla liikkuvat vanhukset pääse kovin usein ulos, ja että me voimme auttaa, hän kertoo.

Lopullisesti poikien sydän suli kävelyretkellä. Lähtemättömän vaikutuksen teki eräs rouva, joka kiljui ihastuksesta, kun lämmin sade yllätti ulkoilijat. Ihmeteltävää riitti myös silloin, kun harmaantunut herra kertoi nuoruuden harrastuksestaan vapaasukelluksesta.

– Paras palaute pojilta oli, kun he kyselivät, koska mennään uudestaan.

Hynnän mukaan retket ovat monille nuorille ainoita kontakteja ikäihmisiin. Etenkin kriisialueilta tulleille maahanmuuttajataustaisille oppilaille yhteydenpito omiin isovanhempiin voi olla mahdotonta.

– Retkistä jää kaikille hyvä fiilis. Vaikka tuntikehys on tiukka, suosittelen kollegoille parin tunnin budjetointia tähän tarkoitukseen, Hynnä kannustaa.

Virkistystä oppilaille ja ikäihmisille

  • Ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanja 11.9.–11.10.2018 haastaa lähtemään kävelylle oman isovanhemman, iäkkään naapurin tai tuttavan kanssa. Koululuokat voivat tarjoutua palvelukodin asukkaiden ulkoilukavereiksi.

  • Vanhusten ja koululaisten yhteisen retken järjestäminen ei vaadi ihmeitä. Läheiseen palvelutaloon voi olla suoraan yhteydessä, mutta apua voi kysyä myös Ikäinstituutista.