Tästä opin
Booker-palkittu autofiktiivinen esikoisromaani perustuu kirjailija Douglas Stuartin omaan lapsuuteen Skotlannissa. Päähenkilö ottaa vastuuta repaleisesta perheestään. Äidillä on alkoholiongelma. Päähenkilö itse on epävarma sukupuoli-identiteetistään. Teos on vaikuttava ja aito. Minulle opettajana kirja muistuttaa, että moni opiskelija joutuu selviytymään vaikeista asioista liian nuorena yksin.
Douglas Stuart: Shuggie Bain. Suom. Laura Jänisniemi.
WSOY 2022.
Tähän haluan tarttua
Kari Hotakainen on lempikirjailijoitani, terävä tarkkailija ja havainnoija. Hän osuu piiruntarkasti maaliin. Olen luettanut oppilailla paljon Hotakaisen Juoksuhaudantietä. Mieleen on jäänyt kiinteistönvälittäjän tokaisu: ”Jos on mykkä lakeudella, se ei näytä miltään. Pienessä keittiössä se on valtava kannanotto.” Eteläpohjalaisena tiedän, että kirjailija osuu asian ytimeen.
Kari Hotakainen: Opetuslapsi.
Siltala 2022.
Tästä innostun
Naivismi on vilpitöntä väri-ilottelua, hyvän mielen taidemuoto. Teen naivistista grafiikkaa. Sen tekeminen ja katsominen on terapeuttista. Tämän kirjan tekijät ovat haastatelleet 30:tä naivistitaiteilijaa, joiden teoksilla kirja on kuvitettu. Toinen kirjoittajista pitää puolisonsa kanssa Varkaudessa Taidekeskus Väinölää. Siellä on joka kesä naivistitaiteen näyttely.
Marja-Muusa Hämäläinen ja Laura Ortju (toim.). Elämän kuvaajat, maailmojen avaajat – Naivistien tarinoita sanoin ja kuvin.
Suomen naivistit ry 2022.
Vinkit antoi Kauhajoen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Talvikki Lusa Teuvalta. Häntä inspiroi laulaminen Kauhajoen kamarikuorossa. Harjoituksissa hän virkistyy ja nauttii siitä, miten kuoro soi yhdessä.