Miten opettajan palkka ja palkanlisät määräytyvät?

Opetuksen määrä ja muut työtehtävät suunnitellaan aina työvuodeksi kerrallaan. Suunnitelman tulee olla sellainen, että opettaja pystyy sen avulla tarkistamaan myös oman palkkansa.

Palkan pohjana on tehtävänimikkeeseen ja kelpoisuuteen perustuva sopimuksen mukainen taulukkopalkka. Oman taulukkopalkan voi tarkistaa sopimuskohtaisista palkkataulukoista OAJ:n työelämäoppaasta.

OVTES:n ja yksityisen opetusalan työehtosopimuksessa olevat voivat lisäksi käyttää OAJ:n sivuilla olevaa palkkalaskuria.

 

Lopulliseen palkkaan vaikuttavat tehtävän vaativuus, työkokemus ja mahdollisesti henkilökohtainen työssä suoriutuminen. Lisäksi opettajalle maksetaan korvaukset erilaisista lisä- ja erityistehtävistä sekä ylitunneista tai ylityöstä. Korvauksen määrä riippuu sovellettavasta virka- tai työehtosopimuksesta.

Lisä- ja erityistehtävät ja niistä maksettavat korvaukset vahvistetaan vuosittain sovittujen työtehtävien perusteella. Korvauksiin vaikuttaa työaikamuoto eli työskenteleekö opettaja esimerkiksi opetusvelvollisuustyöajassa, vuosityöajassa vai yleistyöajassa.

Työkokemusta kertyy päätoimisista, yli kuukauden kestävistä opettajan palvelussuhteista. Yleensä ensimmäisen prosentuaalisen työkokemuslisän saa viidestä täydestä työvuodesta. Prosenttimäärä vaihtelee sopimusten mukaan.

 

Paikalliset päätökset vaikuttavat myös palkkaan. Esimerkiksi tehtävän vaativuuden arviointiin perustuva palkanosan määrittää paikallinen palkkausjärjestelmä.

Paikallisesti päätetään myös tehtävän vaativuutta lisäävät kriteerit ja niistä maksettavan korvauksen suuruus. Paikallisen järjestelmän tuntee parhaiten oma pääluottamusmies.

 

Jos tarvitset lisätietoa palkastasi tai laskenta-apua, ole yhteydessä luottamusmieheesi.

 


Eila Urpilainen OAJ:n neuvottelupäällikkö.

 

 

 


 

Onko sinulla palkkauksesta tai työehdoista kysymys, johon vastaaminen auttaisi myös kollegojasi? Lähetä kysymys osoitteeseen opettaja@oaj.fi. Aihekenttään otsikko Kysy palkasta ja työehdoista.

 


 

Käytämme Joku roti -logoa jutuissa, jotka käsittelevät OAJ:n Joku roti -kampanjan sisältöjä. Tutustu kampanjaan: oaj.fi/jokuroti