Mihin menevät verorahat? Työpaja konkretisoi ja auttaa oivaltamaan

Katrimaija Lehtinen-Itälä ja hänen oppilaansa innostuivat #Verottaako-työpajan konkretiasta.

Aino käy koulut, pääsee ylioppilaaksi ja valmistuu opettajaksi. Ainon varhaiskasvatus, esiopetus, peruskoulu, iltapäivähoito, lukio, yliopisto-opetus, opintotuki ja terveydenhoito eri vaiheissa maksavat yhteiskunnalle yhteensä noin 240 000 euroa.

Muun muassa tämä esimerkki avasi Oulun normaalikoulun lukiolaisille sitä, mihin verorahojamme käytetään.

Käytäntö ja konkretia olivat parasta Nuorten Akatemian ja valtionvarainministeriön #Verottaako-työpajassa, jonka lukion historian ja yhteiskuntaopin opettaja Katrimaija Lehtinen-Itälä tilasi oppilailleen.

– Toki opiskelijat tuntevat suomalaisen sosiaaliturvan ja tietävät, että verovaroilla kustannetaan muun muassa terveydenhoitoa ja koulutusta. Työpajan tarinakorttien esimerkit auttoivat heitä kuitenkin ymmärtämään asioita käytännössä.

Katrimaija tilasi työpajan sekä yhteiskuntaopin pakolliselle taloustiedon kurssille että abien yhteiskuntaopin kertauskurssille.

– Erityisesti taloustiedon kurssille työpaja oli juuri sopiva. Asiat olivat uusia, vaikka toki niitä oli käyty läpi jo yhdeksännellä luokalla, jolle tällainen työpaja sopii mielestäni myös hyvin. Abit sen sijaan antoivat palautetta, että asia oli tuttua.

Nuorten Akatemiasta tuli lukioon esittelijä, joka veti noin tunnin mittaiset toiminnalliset työpajat. Opettaja pysytteli taustalla.

– Opiskelijat innostuivat keskustelemaan ja pohtimaan asioita. Pieniä oivalluksia oli paljon. Kuten se, mistä tulee raha elämiseen, jos joutuu jäämään pitkälle sairauslomalle.

#Verottaako-työpajat

  • Tavoitteena auttaa nuoria ymmärtämään, mitä verorahoilla maksetaan.

  • Suunnattu yhdeksäsluokkalaisille, lukiolaisille ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille.

  • Työpajaa voi tilata yli kymmenelle eri paikkakunnalle.

  • Uusi tilauksia voidaan ottaa parinkymmenen pajan verran.

  • Toiveena on saada rahoitukselle jatkoa.