Kunnon akustiikka rauhoitti tilan

Anna-Reetta Aalto ja Janne Rautiainen muunsivat meluisan ja kaikuvan luokkahuoneen miellyttäväksi tilaksi, jossa keskustelukin onnistuu.

Kun akustiikka on kunnossa, luokassa ei tarvitse huutaa.

Tämän ovat todenneet Loimaan kaupungin pedagogiset tvt-koordinaattorit ja Keskuskoulun luokanopettajat Anna-Reetta Aalto ja Janne Rautiainen. He muunsivat Aallon kuutosluokan kotipesän perinteisestä luokkahuoneesta muuntojoustavaksi oppimisympäristöksi.

Tila on ollut käytössä pian kaksi kuukautta.

– Viikon jälkeen oppilaat oppivat puhumaan normaalilla äänellä ja keskustelu mahdollistui. Kun tila on rauhallinen, tuntuu että itsekin toimin rauhallisemmin, Aalto kertoo.

 

Luokassa on akustoiva tekstiilimatto, akustiikkapaneelit ja -verhot sekä pehmeitä, ääntä imeviä kalusteita. Tilaan on myös asennettu avokonttoreissa käytetty peiteäänijärjestelmä.

 

Anna-Reetta Aalto ja Janne Rautiainen tekevät kevään aikana selvitystä siitä, miten luokan akustinen ja teknologinen muutos vaikuttaa oppimiseen ja hyvinvointiin.

 

Luokkaa voi muunnella sermeillä ja keskittymissuojilla niin, että työskentely onnistuu yksin, kaksin tai ryhmässä.

Tasot ovat säädettäviä ja kalusteet liikkuvat pyörillä. Luokassa on myös aktiivituoleja, tasapainolautoja ja seisontamattoja. Isoja, liikuteltavia kosketusnäyttöjä on kaksi ja oppilailla henkilökohtaiset tabletit.

Kevään aikana myös uudet oppilaat pääsevät kokemaan demoluokan tunnelmaa, ja kokemuksia selvitetään kyselytutkimuksella. Opetustila varusteineen on myös testiympäristö, sillä mallia on tarkoitus levittää muihin Loimaan kouluihin.

 

Projekti on osa Aallon ja Rautiaisen digierko-opintoja, joissa syvennytään opettamiseen ja oppimiseen digitaalisessa oppimisympäristössä.

Muutoksen suunnitteluun opettajat saivat it-, sisustus- ja akustiikka-ammattilaisten apua. Äänitasojen mittauksia kävi tekemässä Turun ammattikorkeakoulun tutkimustiimi.

Rahaa saatiin kunnalta. Muutos ei tullut järin kalliiksi, sillä tila oli äskettäin remontoitu.

– Luokan rakentaminen on investointi hyvinvointiin ja se maksaa itsensä takaisin. Kalliimmaksi tulee, jos opettajat joutuvat jäämään melusta aiheutuvan stressin tai kipeytyneiden äänihuulten takia pitkälle sairauslomalle, Rautiainen sanoo.