Toukokuun lopulla Helsingissä nähtiin reilu tuhat steinerkoululaista eri puolilta Suomea viettämässä toiminnantäyteistä juhlapäivää satavuotiaan steinerkoulun kunniaksi. Juhlaväen tunnusmerkkinä olivat oranssit kassit ja hupparit, joissa lukee ”Learn to change the world.”
– Se on juhlavuotemme tunnuslause, kertoo Helsingin Rudolf Steiner -koulun luokanopettaja Ilona Lehtinen.
Vuoden teemana on Bees and Trees. Ympäri maailmaa steinerkoululaiset tekevät konkreettisia tekoja hillitäkseen ilmastonmuutosta ja puolustaakseen luonnon monimuotoisuutta.
– Me rakennamme koulun takapihan laitaan niittyä, teemme mehiläishotelleja ja jokainen oppilas pääsee istuttamaan männyn, Ilona kertoo.
Steinerpedagogiikan taustalla vaikuttavat Rudolf Steinerin käsitykset ihmisen kasvusta ja kehityksestä. Steinerkoulu on 12-vuotinen yhtenäiskoulu, jossa luokalla on sama opettaja ensimmäisestä jopa kahdeksanteen luokkaan. Ilona luotsaa omaa luokkaansa seitsemättä vuotta.
– On iso ja ihana asia saada sitoutua yhteen ryhmään niin pitkäksi aikaa ja nähdä lasten kasvu. Missään muussa koulussa en myöskään saisi tehdä näin paljon taidetta, sanoo myös draamakasvattajaksi kouluttautunut Ilona.
Elokuussa hän lähtee hakemaan virtaa uuteen lukuvuoteen steinerkasvatuksen kesäpäiviltä, jonne ovat tervetulleita kaikki Suomen opettajat. Ohjelma on suunnattu erikseen luokanopettajille, aineenopettajille ja varhaiskasvattajille.
Vapauden ja kohtaamisen teemoja tutkitaan luennoilla, keskustellen sekä työpajoissa kuvan ja liikkeen keinoin. Ilona aikoo ilmoittautua ainakin tarinankerronnan työpajaan, jossa kehitetään tarinallista ajattelua sekä harjoitellaan tarinankerrontaa ja kuuntelua.
– Näitä taitoja tarvitsen työssäni, sillä opetan myös draamaa ja vedän lukiomme esittävän taiteen linjaa.
Vaihtoehtoista kasvatusta
- Steinerkasvatus on laajimmalle levinnyt vaihtoehtopedagoginen liike Suomessa. Maassamme on 24 steinerkoulua ja 40 steinerpäiväkotia.
- Ensimmäinen steinerkoulu perustettiin Saksan Stuttgartiin vuonna 1919. Suomen ensimmäinen steinerkoulu perustettiin Helsinkiin 1955.
- Steinerkasvatuksen kesäpäivät järjestetään Helsingissä 1.–4.8. Porin Suomi Areenassa 17.7. steinerkoulun entiset oppilaat keskustelevat aiheesta Tuoko steinerkasvatus lisää luovuutta ja innovaatioita suomalaiseen koulujärjestelmään?