Taiteella yhteisöllisyyttä opetukseen

Taiteilijan työskentelystä ammentaa aina uutta näkökulmaa omaan ohjaukseen. On myös tosi mielenkiintoista nähdä, miten oppilaan työ muuttuu tuotteeksi.

Näin kertoo tekstiilityön ja kuvataiteen opettaja Anne-Mari Siekkinen yhteistyöstään yhteisötaiteilija Jaana Bombinin kanssa.

Bombin uskoo yhteisötaideprojektien antavan opettajalle ideoita siihen, miten yhteisöllisyyttä voi toteuttaa opetuksessa. Siekkinen on jo pannut merkille, miten paljon yhdessä tekeminen innostaa nuoria.

 

Viitasaaren Haapaniemen seiskaluokkalaiset toteuttivat viime vuonna yhteisötaideprojektin, jossa he suunnittelivat kouluun designmatot. Jo aiemmin oli tehty kampusalueelle mosaiikkiteos.

Mattoprojektissa tekijät hakivat inspiraatiota aiemman teoksen kuvioista ja rytmistä. Yhdessä käytiin läpi värioppia ja graafisen suunnittelun perusteita.

Oppilaat saivat vapaat kädet mattojen luonnosteluun. Muut oppilaat ja henkilökunta äänestivät 20 ehdotuksesta suosikkinsa jatkoon. Bombin skaalasi valitut suunnitelmat ja lähetti ne mattojen toimittajalle.

Siekkinen uskoo, että suunnitteluprojekti sai oppilaat luottamaan taitoihinsa ja lisäsi oman työn arvostusta.

– On mahtavaa, että oppilaiden kädenjälki näkyy konkreettisesti arjessamme.

Yhteisötaiteen tekeminen Haapaniemessä jatkuu. Tarkoitus olisi saada arjen designia ruokalan tarjottimiin.