Nuorten ääni EU:lle

Lauttasaaren yhteiskoulun ja Tapiolan lukion opiskelijat marssivat EU-vaaleissa äänestämisen puolesta huhtikuussa Helsingissä.

Jos me ei äänestetä, joku muu päättää meidän asioista tai siitä ketkä päättävät meidän asioista, kiteytti lukiolainen Kiia Koivula, joka marssi huhtikuussa EU-vaaleissa äänestämisen puolesta.

Koivulan opinahjo Tapiolan lukio Espoosta ja helsinkiläinen Lauttasaaren yhteiskoulu ovat Euroopan parlamentin lähettiläskouluja, jotka tuovat EU:ta osaksi koulun arkea.

Yhteiskuntaopin opettajat Mari Hannola-Antikainen Lauttasaaresta ja Pia Liimatainen Tapiolasta saivat idean marssiin romanialaiselta kollegalta opettajien European Parliament Ambassador School EPAS -seminaarissa Brysselissä. Vinkki sinikeltaisesta selfiekehyksestä tuli Kreikasta. Espanjalaiselta opettajalta saatiin ehdotus euroviisukonsertista, joka toteutetaan Helsingissä yhteistyössä Tapiolan lukion musiikkilinjalaisten kanssa.

 

Nuorilla on halu ymmärtää maailmaa ja päätöksentekoa. Missä menee EU:n raja, mitä asioita EU:sta uutisoidaan ja miksi? Heitä kiinnostaa, miksi Pohjois-Irlannin kysymys on niin tärkeä, kun puhutaan brexitistä.

– Erityisesti opiskelijoiden ilme kirkastuu, kun puhutaan siitä, mitä EU voi juuri nyt tai ihan kohta tuoda nuorten omaan elämään, Liimatainen toteaa.

Hannola-Antikainen ja Liimatainen ovat rakentaneet EU-vaalien ympärille yhteisen opintokokonaisuuden. Kouluissa on vieraillut Ylen Brysselin kirjeenvaihtaja Susanna Turunen sekä europarlamentaarikko Henna Virkkunen. Eurovaalipaneelissa Lauttasaaren koulussa 10.5. nuoret ehdokkaat kuudesta eri puolueesta keskustelevat aiheesta Millaisen EU:n nuoret haluavat?

– EU:sta jää helposti etäinen ja vaikea kuva. Siksi opetusta on elävöitettävä runsaasti ja käytettävä havainnollisia esimerkkejä siitä, miksi EU on tärkeä myös nuorille, Hannola-Antikainen sanoo.

 

Nuorten elämänpiiriä laajentavat Erasmus-opiskeluvaihto, European Youth Card, työnvälitysverkosto EURES, vapaaehtoistyö ja mahdollisuus ilmaiseen interrailiin. Discover EU -matkakortin hakukilpailu järjestetään kaksi kertaa vuodessa. Vuonna 2018 matkakortin sai noin 30 000 nuorta.

– Nuorille pitää puhua mahdollisuuksista unohtamatta perimmäistä integraation syytä eli rauhaa ja yhteistyötä, opettajat toteavat.

OAJ liputtaa EU:n puolesta

  • EU-vaalit järjestetään 26.5.2019.
  • Suomen EU-puheenjohtajakausi alkaa heinäkuussa. Kausi on maallemme kolmas.
  • OAJ:n tavoitteena on, että EU:ssa toimii aktiivisesti monikulttuurinen, avoin ja monimuotoisuutta vahvasti edistävä Suomi.

OAJ:n Ratkaisuja Euroopalle -julkaisu: