Koulutusleikkaus-pelin lopussa kaikki uudist… häviävät!

Lahtelaisopettaja Mikko Tähkänen suunnitteli hirtehisen Koulutusleikkaus-lautapelin. Siinä leikataan koulutuksesta, syrjäytetään oppilaita ja ohjataan opettajia työttömyyteen.

Koulutuspolitiikka lautapelin aiheena. Tämähän naurattaisi, ellei itkettäisi.

Olemme kokoontuneet Koulutuskeskus Salpauksen taukohuoneeseen Lahteen muutaman opettajan ja oppilaitoksen työntekijän kanssa. Pöydällä on nappuloita ja kortteja.

Vihreitä nappuloita on eniten, ne ovat opiskelijoita. Punaiset ovat opettajia ja siniset erityisopettajia. Korttien piirroksissa vilahtavat pääministeri ja opetusministeri.

– Pelin alkutilannehan on aika hyvä, sillä tässä vaiheessa nappuloita on vielä paljon, sanoo Koulutusleikkaus-pelin suunnitellut ja sen omakustanteisesti julkaissut Salpauksen matemaattisten aineiden opettaja Mikko Tähkänen.

Äidinkielen ja viestinnän opettaja Tuuli Leskinen sanoo, ettei yleensä pidä seurapeleistä, niissä kun joskus häviää.

– Tästä pidät vielä vähemmän, koska tässä häviävät lopulta kaikki, Tähkänen sanoo, häivähdys eräänlaista tappionriemua äänessään.

Pelipöytä järjestetään niin, että jokainen pelaaja saa eteensä päiväkodin, koulun, lukion, amiksen, yliopiston ja ammattikorkeakoulun. Ja niihin oppilaita ja opettajia.

– Onko kysymyksiä, vai lähdetäänkö leikkaamaan? Tähkänen kysyy, ja peli voi alkaa.

Taitovalmentaja Marja Leena Kemppi, äidinkielen ja viestinnän opettaja Tuuli Leskinen ja matematiikanopettaja Antti Sillanpää kokoontuivat työpäivän jälkeen Salpauksen taukohuoneeseen leikkaamaan.

Peli alkaa eduskuntavaaleista ja etenee istuntokausi kerrallaan kohti vaalikauden loppua.

– Aloittajan voi arpoa tai valita porukasta luovasti. Kuka pelaajista viimeksi irtisanottiin, oli yt-neuvotteluissa tai osallistui leikkausten vastaiseen mielenosoitukseen, Tähkänen opastaa.

Pelaajat nostavat vuoroillaan Sipilä-kortteja, jotka on otsikoitu erilaisiksi uudistuksiksi. Kuitenkin melkein kaikkien Sipilä-korttien pääasiallinen vaikutus on koulutuksen rahoituksesta leikkaaminen. Silloin leikataan, kun opintotukeen tehdään uudistus, ja silloin, kun subjektiivista päivähoito-oikeutta rajoitetaan niiltä, jotka vain vatuloivat kotona.

Toisinaan leikkauksia kohdistetaan eri koulutusasteille nostamalla Sanni-kortteja. Näillä pelaajat voivat tehdä oppilaitoksiinsa myös paikkauksia, kun jättileikkauksia kompensoidaan pienemmillä laastareilla, kärkihankkeilla.

 

Leikkauksilla on pelissä pääasiassa kahdenlaisia vaikutuksia: opettaja-nappuloita siirretään työttömien pinoon ja opiskelijoita syrjäytyneiksi.

Työttömien ja syrjäytyneiden pinot alkavatkin kasvaa vinhaa vauhtia. Sininen erityisopettaja-nappula osoittautuu tärkeäksi. Kun sellainen on vihreän opiskelija-nappulan päällä, tätä ei voi siirtää syrjäytyneeksi.

– Heidänkin pitäisi syrjäytyä, mutta näin ei käy, kun erityisopettaja on lähellä ja ohjaa kädestä pitäen, Tähkänen kertoo.

Harmi vain, että sinisiä nappuloita on jo alussa jaettu kovin vähän.

Käy ilmi, että mitä enemmän opettajia päiväkodissa tai oppilaitoksessa olisi, sitä korkeammalle tasolle opiskelijat pääsisivät. Sipilä-kortit, kuten amisreformi-kortti, toimivat kuitenkin päinvastoin.

– Enemmän opiskelua verkossa, työpaikoilla ja yksin, ilman opettajaa. Se voi sopia parhaille, mutta muut jäävät tyhjän päälle.

Leikkauksia vastaan nostetaan pyristely-kortteja.

– Koulutuksen järjestäjät voivat tehdä joitakin hyviä ratkaisuja paikallisesti, eli pyristellä hallituksen leikkauksia vastaan.

Politiikka kiinnostaa Mikko Tähkästä, mutta mihinkään puolueeseen hän ei kuulu. Hän on lähettämässä pelistä kappaleet myös pää- ja opetusministereille. Pelien mukana lähtevät saatesanat julkaistaan pelin Facebook-sivulla.

Tähkänen opettaa matemaattisten aineiden lisäksi yhteiskuntataitoa. Maisterin tutkinnot hänellä onkin sekä matematiikasta että historiasta. Peliä varten Tähkäsen on pitänyt ajatella niin sanottua pelimekaniikkaa, jossa yhdistyvät sekä nappuloiden matemaattiset suhteet että koulutuspolitiikan yhteiskunnalliset virtaukset.

Alun perin Tähkänen suunnitteli pelin läksiäislahjaksi Salpauksesta leikkausten vuoksi irtisanotuille työtovereilleen.

Kuluvaa hallituskautta Tähkänen pitää koulutuksen kannalta katastrofaalisena, mikä tosin olisi kenties ollut kysymättäkin selvää.

– Budjetista ja säästötarpeista voidaan keskustella, mutta koulutusleikkaukset ovat olleet tämän hallituksen ideologinen linja. Yritystukiin ei ole kajottu ja veronalennuksia jaellaan.

Tuuli Leskinenkin sanoo, ettei olisi viisi vuotta sitten voinut kuvitella, millaiseen epävarmuuteen opettajat on ajettu.

– Pitää toivoa, ettei tämä ole unohtunut keväällä, kun vaalit koittavat, Leskinen sanoo.

Kun opettaja-nappulat vähenevät, opiskelijat putoavat alemmalle tasolle. Lopulta enää siniset erityisopettajat voivat pelastaa nuoren syrjäytymiseltä.

Mikä sattuma! Tällä kertaa pelin viimeinen Sipilä-kortti on se ainoa, jolla ei leikata. Ei, koska uudet vaalit lähestyvät. ”Ajatelkaa lapsia. Kyllä tämä hallitus arvostaa koulutusta ja huolehtii köyhistä lapsiperheistä!”, kortissa lukee.

Pelipäivän iltana Mikko Tähkänen lukee uutisen. Hallituspuolue linjaa Hesarin otsikossa: ”perheiden ja lasten aseman parantaminen seuraavan hallitusohjelman kärkitavoitteeksi”.

Tähkänen laittaa sähköpostia.

– Saakohan noin kaunista yhteensattumaa enää lisättyä juttuun? Tässähän tuli ihan ennustajafiilis!

 

 Lisätietoja Koulutusleikkaus-pelistä: facebook.com/Koulutusleikkaus