Syyriassa sota jatkuu. Trump ja Putin tekevät mitä heitä huvittaa. Ilmasto muuttuu, eikä ketään kiinnosta.
– Nuoret seuraavat uutisia ja suurvaltapolitiikkaa, mutta olen huomannut, että ne tuottavat heissä joskus lamaannusta ja pelkoa, sanoo Lauttasaaren yhteiskoulun uskonnon ja elämänkatsomustiedon opettaja Anna Saurama.
Uutisista ahdistuneille ratkaisukeinojen osoittaminen ja toivon tuominen on tärkeää. Se on Sauraman mielestä yksi vahvuus CMI-järjestön rauhanvälitysharjoitteissa, jotka ovat vapaasti opettajien käytettävissä. Saurama on ollut opettaja-asiantuntijana kehittämässä harjoitteita.
Rauhanvälitys nousee pinnalle joka marraskuu, kun kouluissa vietetään Ahtisaari-päiviä. Saurama on teettänyt tehtäviä muinakin vuodenaikoina.
Harjoitteissa puretaan kansainväliset ristiriidat mallitilanteiksi: oppilaat tunnistavat riidoissa ristikkäisiä tarpeita, pyrkivät neuvottelemaan yhteistyöstä tai pohtivat, millaisia tunteita konfliktien seuraaminen heissä herättää.
– Yksi suosikkini peruskoululaisille on harjoitus, jossa mietitään omia vahvuuksia eläinvertausten kautta, Saurama kertoo.
Hänestä harjoitteet sopivat opetussuunnitelmaan ”kuin nenä päähän”.
– On empatiaa, vuorovaikutusta, ryhmässä toimimista, mediakritiikkiä, ilmiölähtöisyyttä ja oppiainerajojen ylittämistä.
Yksi Sauraman lukiolaisryhmä pääsi mukaan Martti Ahtisaari Masterclassiin viime vuoden keväällä.
– Siellä Martti Ahtisaari kertoi opeistaan, ja nuoret saivat haastatella häntä. Vieläkin nousee kylmät väreet, kun muistelen sitä!
Tulevaisuuden sovittelijoita kouluttamassa
- Ahtisaari-päivät on valtakunnallinen rauhanvälitystapahtuma kouluissa.
- Sen järjestää presidentti Martti Ahtisaaren perustama konfliktinratkaisujärjestö CMI. Ajatuksena on edistää rauhanvälitystaitojen oppimista ja leviämistä Suomessa.
- CMI:n työntekijät vierailevat Espoon yläkouluissa ja lukioissa 15.11.2018.
- CMI on lisäksi tuottanut koulujen käyttöön noin 20 rauhanvälitysharjoitetta. Niiden kesto vaihtelee viidestä minuutista useisiin oppitunteihin.