Perusopetuksen tukijärjestelmään on tulossa uutena lisäyksenä opetuskielen tukiopetus. Tämä tukimuoto ei ole suunnattu vain maahanmuuttotaustaisille. Sitä voidaan tarjota kaikille oppilaille.
Perusopetusta ohjaavissa asiakirjoissa on jo pitkään edellytetty opettajilta kielitietoista pedagogiikkaa, joka ottaa kaikkien oppilaiden kielitaustat huomioon. Tuoreet tutkimukset kuitenkin osoittavat, että kielitietoisen koulukulttuurin kehittämisessä on vielä paljon töitä.
Esittelin väitöstutkimuksessani 2022 kielellisesti tuetun eli kietu-opetuksen mallin. Kietu-opetuksen tavoitteena on tukea valmistavasta opetuksesta perusopetukseen siirtyvää oppilasta koulun opetuskielen ja oppiainesisältöjen omaksumisessa.
Sen tarkoituksena ei ole syrjäyttää S2-opetusta eikä oman äidinkielen opetusta. Sen sijaan kietu vahvistaa oppilaiden koulutaustan ja koulunkäynnin tuen tarpeiden huomioimista.
Opetuksen järjestäjä päättää, miten kielellinen tuki järjestetään.
Kaikki maahanmuuttajaoppilaiden opetusjärjestelyihin liittyvät kysymykset ratkaistaan paikallisesti. Opetuksen järjestäjä päättää siitä, miten valmistava opetus, S2-opetus, oman äidinkielen opetus ja muu kielellinen tuki järjestetään.
Jotta kietu-opettajuutta kehitettäisiin yhdenvertaisuutta edistäen, tarvitaan kansallisen tason ohjausta.
Esimerkiksi ”omakielinen kietu-opetus”, johon Tampereen kaupunki on kohdentamassa resursseja, ei ole yhdenvertaista, jos luokkiin ei saada omakielistä kietu-opetusta kaikilla luokassa läsnä olevilla kielillä.
Olisi tärkeää, että kietu-opettajat olisivat kielikasvatukseen erikoistuneita luokan-, aineen- tai erityisopettajia.
Kietu-opetuksen resursointi on tarpeen, koska Suomessa on yhä enenevässä määrin oppilaita, joille oppiainesisältöjen opiskelu on vaikeaa.
Raisa Harju-Autti, yliopistonlehtori ja opettajankouluttaja
Lähetä kirjoituksesi mielipidepalstalle lomakkeella, jonka löydät osoitteesta opettaja.fi/lukijalle. Toimitus editoi tekstejä tarvittaessa. Julkaisemme kirjoituksen nimimerkillä vain poikkeustapauksessa.