Benin – Togo – Ghana

Lukijamatka 26.12.2019­­–6.1.2020

Siirtomaahistoriaa Länsi-Afrikassa

Opettaja-lehden vuodenvaihteen lukijamatka vie afrikkalaisen siirtomaakulttuurin ja orjakaupan juurille Beniniin, Togoon ja Ghanaan. Matka kuuluu sarjaan ”kerran elämässä”, sillä se tarjoaa läpileikkauksen Länsi-Afrikan menneisyydestä nykypäivään.

 

Matkaohjelma:

Torstai 26.12.

Matkalle lähdetään torstaina klo 18.10 lennolla Istanbuliin, jossa yövytään.

Perjantai 27.12.

Lähtö Beniniin, Grand Popoon kello 15.55 lennolla. Perillä ollaan klo 21.25.

Lauantai 28.12.

Varsinainen ohjelma alkaa lauantaina, jolloin vieraillaan Beninin suomalais-afrikkalaisessa kulttuurikeskus Villa Karossa. Sen ensisijaisena tehtävänä on tarjota suomalaisille taiteilijoille, tutkijoille ja opettajille sekä muille kulttuuri- ja yhteiskunnallisten alojen ammattilaisille residenssimahdollisuus Afrikkaan. Päivän aikana on tervetulolounas ja mahdollisuus tutustua katukauppiaiden tuotteisiin.

Sunnuntai 29.12.

Sunnuntain retkikohde on maan keskiosassa sijaitseva Abomeyn kaupunki. Aiemmin Dahomeyn kuningaskunnan pääkaupunkina olleen Abomeyn kuninkaalliset palatsit kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin. Ne on rakennettu 1625–1900 ja niiden seinissä ja pylväissä on korkokuvia, jotka on värjätty kasvi- ja mineraaliväreillä. Dahomeyn kuningaskunnan talous perustui orjakaupalle. Kuninkaalla oli myös naispuolinen armeija, joka oli kuuluisa rohkeudestaan ja taistelutahdostaan.
Illaksi palataan Grand Popoon.

Maanantai 30.12.

Matkan viidentenä päivänä siirrytään 78 kilometrin päähän Guineanlahden rannalla Togossa sijaitsevaan Lomen kaupunkiin. Se on ainoa afrikkalainen kaupunki, joka on ollut niin Britannian, Saksan kuin Ranskankin hallinnon alla.

Lomessa on Togon tärkein satama, jonka kautta viedään ulkomaille muun muassa kahvia ja kaakaota. Lomessa vieraillaan paikallisilla markkinoilla tai supermarket Grande Marchessa, jossa myydään keramiikkaa, korikäsitöitä ja helmiä. Lisäksi käydään erikoisilla Akodessewan fetissimarkkinoilla, josta löytyy muun muassa erilaisia voodoo-esineitä. Markkinoilla on tarjolla kuivattuja lepakoita ja lintuja, apinoiden pääkalloja, elottomia kobria, sarvikuonon sarvia ja vaikka mitä. Matka Länsi-Afrikkaan ei siis ole pelkkä matka ihmiskunnan historiaan vaan myös voodoon juurille. Toisin kuin yleensä luullaan, voodoo on paljon enemmän kuin neulojen pistämistä. Togolaisille voodoolla on tärkeä osa elämässä.
Päivän päätteeksi syödään yhteinen illallinen.

Tiistai 31.12.

Tiistaina on suuntana neljän tunnin päässä sijaitseva Ghanan pääkaupunki Accra, jossa puolestaan syödään yhteinen uuden vuoden illallinen. Värikäs kaupunki ylpeilee hohtavilla rannoillaan (muun muassa Labad) ja siirtomaahistoriaa kuvastavilla monumentaalisilla rakennuksillaan.

Keskiviikko 1.1.

Accrassa sijaitseva Christiansborgin linna toimi aikoinaan orjakaupan keskuksena. Mutta tämä keskiviikon kohde on toiminut myös Ghanan presidentin toimistona ja on nykyään kulttuurisesti merkittävä kohde. Päivään sisältyy myös professori Wellingtonin tapaaminen. Hän kertoo Ghanan ja Tanskan kulttuuriperinnön historiasta.
Lisäksi vieraillaan Sesemin Ga-kylässä, joka on lähellä Abokobia Fredriksgave Slave Plantation -keskusta. Illalla on mahdollisuus osallistua gospel-konserttiin.

Torstai 2.1.

Torstaina tutustutaan itse Accraan: muun muassa Usher Town, James Town ja basaarialue. James Townissa tutustutaan Ga-kansan tekemiin erikoisiin ruumisarkkuihin. James Townin majakka on upea torni, jonka äärellä tuntee itsensä pieneksi. Majakka on vuosien mittaan opastanut lukuisia merenkulkijoita vaarallisten vesien halki.
Kaupungissa on monia ostoskeskuksia kuten Accra Mall ja Makola Market, joissa on helppo tuhlata enemmän kuin oli suunnitellutkaan.

Perjantai 3.1.

Keskellä sademetsää sijaitseva Kakumin kansallispuisto on yhdeksännen matkapäivän kohteena. Siellä on mahdollisuus nähdä norsuja, bongoja sekä useita eri apina- ja lintulajeja. Eläinten tarkkailua varten on rakennettu maailman korkein riippusilta (noin 40 metriä). Jalkineina kannattaa olla lenkkarit tai vaelluskengät.
Iltapäivällä siirrytään Elminan linnaan, jonka portugalilalaiset rakennuttivat kauppatoimintansa, orjakaupan suojaksi. Linnaan mahtui enimmillään tuhat miesorjaa ja muutama sata naista, jotka tuotiin päiväsaikaan pihalle, jotta linnanvaltias saattoi valita itselleen seuralaisen. Lisäksi tutustutaan kalastajakylään.

Lauantai 4.1.

Takaisin Accraan palataan lauantaina. Illaksi pyritään järjestämään opettajatapaaminen.

Sunnuntai 5.1.

Kotimatka käynnistyy Istanbulin kautta Helsinkiin, jossa ollaan maanantaina klo 11.40.

 

Matkan hinta

Matkan hinta on 3339 euroa jaetussa kahden hengen huoneessa. Yhden hengen lisä on 470 euroa.

Hintaan sisältyy lennot ja kuljetukset, majoitus, aamiaiset, kaksi lounasta ja kolme illallista, vesipullo joka päivälle bussissa, englanninkielisen paikallisoppaan palvelut, matkanjohtaja Suomesta lähtien, retket ja sisäänpääsymaksut ja rajanylitysmaksut.

Hintaan ei sisälly muun muassa viisumikulut: Ghana 90 euroa ja Togo ja Benin noin 40 euroa. Matkatoimisto hankkii yhteisesti kaikille viisumit ja tiedottaa viisumin hakukäytännöstä.

 

Muuta: keltakuumerokotus tarvitaan ja malarialääkitys on suositeltava. Kaikilla on oltava voimassaoleva matkavakuutus koko matkan ajan.

Lennot: Turkish Airlines

Hotellit:
Auberge de Grand Popo Beninissä
Hotel Sarakawa Lomessa
AH Hotel Accrassa
Coconut Grove Beach Resort Elminassa

Matkan vastuullinen järjestäjä

SoileTours Oy

Puh. +358 (9) 412 9344

anne@soiletours.com

www.soiletours.com